Hej Månadens medlem, vem är du?

För att citera vad min författarvän Callum Bloodworth sa under en intervju på bokmässan så är jag ”en extremt oläskig person som skriver extremt läskiga böcker.” Det kan nog stämma. Jag heter hursomhelst Tobias Söderlund och debuterade 2019 på Rabén & Sjögren med boken Prästgårdens hemlighet, som var den första delen i trilogin Spökkameran (9–12 år). Sedan dess har det även blivit en serie om Spökhunden Buster (6–9 år) som avslutas i vår med den sjätte boken. När jag inte skriver böcker jobbar jag på tidning, leker med min son och lagar en massa mat.

Hur gick det till när du började skriva?

Min ”origin story” är väl att jag hade berättandet i mig redan innan jag kunde forma bokstäver med en penna, så mina förskollärare fick skriva ner historierna åt mig. När jag väl bemästrat alfabetet slutade jag aldrig skriva själv. Att skriva för att försöka bli utgiven började jag med så fort jag fått min första fasta anställning, typ 2012.

Nämn en bok, en egen eller någon annans, som har stor betydelse för dig.

Philip Pullmans trilogi Den mörka materian. Första gången jag läste den tänkte jag att jag aldrig skulle få vara med om ett sånt storslaget äventyr igen. Eventuellt hade jag rätt om det.

När började du känna dig som en författare?

När jag debuterade och visste att fler böcker var på G.

Varför tycker du att man ska vara med i Bult?

För att få kontakt med alla andra fantastiska författare som är med, både för festligheter och frågor om högt och lågt. Bults Facebook-grupp är ett ypperligt forum när man har funderingar om något i branschen.

Vilka frågor är viktigt för dig att Författarförbundet driver?

Att höja barnbokens och barnboksförfattarnas status, något som såklart kan innebära många saker. Allt från opinionsbildning till att jobba för bättre villkor i streamingtjänsterna. Om normen är att man ska få typ 50 öre för en lyssnad bok så värderas vårt jobb uppenbarligen inte särskilt högt.

Berätta något om dig som inte många vet.

Åh, jag fläker ju ut hela mitt liv på Instagram jämt och ständigt. Vad ska vi hitta på för kul att berätta? Att jag utöver att skriva böcker också älskar att skriva raptexter har väl framkommit, men jag vet inte om jag har berättat offentligt att jag friade till min fru Sofia genom att rappa en egenskriven text till beatet från Eminems låt Lose yourself.

Hur länge har du varit medlem i Bult?

Det var nog relativt snabbt efter debuten. Skulle tro att jag blev en i gänget under 2020.

Foto: Kajsa Göransson

…………………………………………………………………………………………………
Barn- och ungdomslitterära sektionen Bult

Bult är sektionen för författare av barn- och ungdomslitteratur inom Sveriges Författarförbund. Av Författarförbundets närmare 3 500 medlemmar är ca 800 anslutna till Bult.

Det var i april 2023 som Bult började presentera en månadens medlem. Alla presentationer finns här.