Hej Månadens medlem, vem är du?

Författare till sju barnböcker för olika åldrar. Pappa till två barn. Årstabo, seglare, fotgängare och en relativt glad pessimist.

Hur gick det till när du började skriva?

Ganska ofta hör man författare säga nåt i stil med att ”jag har alltid skrivit”. För mig har det varit tvärt om. Jag har ägnat väldigt mycket tid åt att låta bli att skriva. Inte vågat riktigt. Det var först i 40-årsåldern som jag slutade låta bli. Jag kunde väl helt enkelt inte gå runt och hålla mig längre.

Nämn en bok, en egen eller någon annans, som har stor betydelse för dig.

Stig Claessons Vem älskar Yngve Frej fick mig att börja läsa böcker igen efter ett långt uppehåll i ungdomen. Jag tror dessutom att han har påverkat mig rent stilistiskt. Hans närmare hundra böcker står på hedersplats i min bokhylla, bredvid Tove Janssons.

När började du känna dig som en författare?

Jag har alltid känt mig som författare, även om jag inte skrivit. Men jag har lättare att tala om vad jag gör än vad jag är. Och nu kan jag säga att jag skriver. Om någon frågar om mitt yrke säger jag: Jag skriver böcker.

Varför tycker du att man ska vara med i Bult?

För att kunna ta del av kurser, föreläsningar och andra aktiviteter. Dessutom är Bult som en snäll och vänlig plats där en ensam författare kan känna att hen faktiskt har lite trevliga kollegor.

Vilka frågor är viktiga för dig att Författarförbundet driver?

För mig personligen handlar det om vanliga fackliga trygghetsfrågor som har med avtal och ersättningar att göra. Men också upphovsrätts- och ersättningsfrågor i förhållande till den så kallade moderna tekniken. I ett vidare perspektiv tycker jag att Författarförbundet ska kunna fungera som en länk till politiken. En samhällsaktör som kämpar för kulturen, läsningen, biblioteken… ja, för demokratin.

Berätta något om dig som inte många vet.

Jag kan inte komma på så många hemliga egenskaper. Men jag kan berätta vad jag gör när ingen ser. Då manglar jag kökshanddukar med Ulla Sjöblom i mina hörlurar.

Hur länge har du varit medlem i Bult?

Fyra år tror jag.

Bildkälla: Norstedts förlagsgrupp

…………………………………………………………………………………………………
Barn- och ungdomslitterära sektionen Bult

Bult är sektionen för författare av barn- och ungdomslitteratur inom Sveriges Författarförbund. Av Författarförbundets närmare 3 500 medlemmar är ca 800 anslutna till Bult.

Det var i april 2023 som Bult började presentera en månadens medlem. Samtliga presentationer finns samlade här.