Hej Månadens medlem, vem är du?

Sedan år 1996 är jag författare och föreläsare på heltid. Jag skriver faktaböcker för vuxna, ungdomar och barn – mest om matematik – och har också skrivit bilderböcker för de allra yngsta.

Jag är pensionär efter att ha jobbat som vetenskapsjournalist på tidskriften Forskning och Framsteg. Jag har sex barnbarn mellan 7 och 24 år; de kommer alltid i första hand när det gäller min tid.

Hur gick det till när du började skriva?

I närmare 50 år var jag övertygad om att jag inte kunde skriva. Däremot var jag bra på att bearbeta andras texter. Men i jobbet på Forskning och Framsteg behövde jag kunna mer om matematik och upptäckte att det inte fanns någon begriplig litteratur i ämnet. Så jag bestämde mig för att skriva en bok själv. Den fantastiska matematiken kom ut 1991, efter fem års studier och intervjuer med matematiker. Den trycktes om sex gånger innan den tog slut 2021.

Nämn en bok, en egen eller någon annans, som har stor betydelse för dig?

Med just ovanstående bok samt boken Matte med mening, tänka tal och söka mönster (1994) som riktar sig till mellanstadiebarn ändrades inriktningen på hela mitt yrkesliv. Jag blev i ett slag matematikförfattaren som reste runt i landet, ja till och med världen, och missionerade om rolig matematik, till exempel att det finns matematiska mönster i en ananas och i kottar.

När började du känna dig som författare?

Jag behövde skriva ett par böcker till, men kallar mig nog oftare skribent än författare – fortfarande.

Varför tycker du att man ska vara med i Bult?

Att vara författare är ofta ett mycket ensamt jobb. I Bult kan jag hitta likasinnade, och diskutera inte minst praktiska frågor som hur man tar betalt, hittar förlag och dylikt. Samt ha det trevligt på julfesterna.

Vilka frågor är viktiga för dig att Författarförbundet driver?

Att författare ska ha bra avtal med förlagen med bra royalty, få ersättning för alla utlånade böcker på biblioteken samt arvoden för framträdanden. Alltså sådant som förbundet redan sköter bra i dag.

Berätta något om dig som inte många vet?

Jag älskar att läsa om dinosaurier tillsammans med yngsta barnbarnet Arvid, som är specialist i ämnet.

Hur länge har du varit medlem i Bult?

Sedan 1997.

 

Foto: privat

…………………………………………………………………………………………………
Barn- och ungdomslitterära sektionen Bult

Bult är sektionen för författare av barn- och ungdomslitteratur inom Sveriges Författarförbund. Av Författarförbundets närmare 3 500 medlemmar är ca 800 anslutna till Bult.
Det var i april 2023 som Bult började presentera en månadens medlem. Alla presentationer finns samlade här.