Hej Månadens medlem, vem är du?

Jan Fröman, från början musiklärare men har jobbat större delen av livet som journalist och chefredaktör. Bor i Nacka.

Hur gick det till när du började skriva?

Jag visste att jag skulle ha några månader framför mig med inte så mycket jobb. Tanken på att skriva något som var längre än 3500 tecken hade funnits länge. Nu fanns det inget att skylla på. Gräv där du står, tänkte jag och eftersom jag ganska ofta står på Stora Karlsö fick den första ungdomsdeckaren utspela sig där.

Nämn en bok, din egen eller någon annans, som har stor betydelse för dig.

Läskicken drog väl igång i 9-10-årsåldern med hästböcker. Alltså nu pratar vi riktiga hästböcker, westernböcker. Mest läste jag Bill och Ben och Walt Slade. Kanske är det därför jag nu har skrivit tre hästböcker. Annars vill jag inte lyfta fram någon enskild titel men gärna författare som Peter Mayle, PG Wodhouse och Stig Trenter som jag gärna återvänder till.

När började du känna dig som en författare?

När jag fått fyra böcker utgivna och stod på bokmässan och signerade.

Varför tycker du att man ska vara med i Bult?

Barn- och ungdomsboksförfattare är kanske den kategori som det snyltas mest på. Varje bok som lånas men inte registreras i ett skolbibliotek är en stöld från författaren. Låga ersättningar från streamingtjänster, inte minst Polyglutt och Polylino, är i princip samma sak. Här har vi mycket att göra (och gör också, vi uppvaktade skolministern i våras om skolbiblioteken och det lönade sig).

Vilka frågor är viktiga för dig att Författarförbundet driver?

Avtalsfrågor, framför allt när det gäller upphovsrätt och streamingtjänster.

Berätta något om dig som inte många vet.

Min konståkningskarriär är alltför bortglömd.

Hur länge har du varit medlem i Bult?

Sex år, tror jag.

Foto: Anna Ehn

…………………………………………………………………………………………………
Barn- och ungdomslitterära sektionen Bult

Bult är sektionen för författare av barn- och ungdomslitteratur inom Sveriges Författarförbund. Av Författarförbundets närmare 3 500 medlemmar är ca 800 anslutna till Bult.

Det var i april 2023 som Bult började presentera en månadens medlem. Samtliga presentationer finns samlade här.