Hej Månadens medlem, vem är du?

Jali Madi Susso, men de flesta kallar mig bara Madi. Jag är en snubbe som ständigt observerar och reflekterar, full av tankar och idéer. En stor del av mitt liv har handlat om att utforska dessa tankar, i en ständig resa för att förstå vem jag faktiskt är. Nu vid 32 år ålder, med fru och två barn, inser jag att livet och jag själv är i ständig förändring. Jag strävar efter att vara adaptiv, tacksam och ödmjuk, och hoppas kunna bidra positivt till denna ständiga förändring.

Hur gick det till när du började skriva?

Min mamma är författare och jag kommer från ett griot-släkte från min pappas sida. Ändå tänkte jag aldrig på att bli författare. Efter att ha avslutat en IT-utbildning på KTH och jobbat ett år som systemprogrammerare, insåg jag att – nope, det är inte det här jag vill göra! Jag sa upp mig, taggade till Gambia och bodde där ett tag. Det var där jag började skriva som ett sätt att utforska mig själv och mina tankar. Och så fann jag min passion för skrivandet!

Nämn en bok, en egen eller någon annans,  som har stor betydelse för dig.

Jag har alltid älskat berättelser. Men inte alltid i bokform. Som barn var Min vän Percys magiska gymnastikskor av Ulf Stark en favorit som jag läste om och om igen.

När började du känna dig som en författare?

Jag känner mig faktiskt bara som en författare när jag sitter ner och skriver. För däremellan gör jag massor av andra saker. Och då kanske någon säger “men du har ju publicerat massor av böcker, det är ju definitionen av en författare!” Ja, men för mig lever mina böcker egna liv. När de är klara, behöver de inte mig längre. De tillhör läsarna.

Varför tycker du att man ska vara med i Bult?

Tror det kan vara bra att höra till ett sammanhang där människor håller på med ungefär samma sak. “Each one, teach one.”

Vilka frågor är viktiga för dig att Författarförbundet driver?

Det är viktigt att engagera unga som kanske inte naturligt dras till böcker. Det är superbra att läsa, såklart. Alla gillar en bra berättelse! Men en bra berättelse behöver inte alltid finnas i bokform. Jag tror att man kan bygga ett läsintresse för unga genom att få dem att inse berättandets kraft på andra sätt. Representation är också väldigt viktigt.

Berätta något om dig som inte många vet.

Jag gråter nästan varje dag.

Hur länge har du varit medlem i Bult?

Sedan andra november 2023! Tror jag.

Foto: Privat.

…………………………………………………………………………………………………
Barn- och ungdomslitterära sektionen Bult

Bult är sektionen för författare av barn- och ungdomslitteratur inom Sveriges Författarförbund. Av Författarförbundets närmare 3 500 medlemmar är ca 800 anslutna till Bult.
Det var i april 2023 som Bult började presentera en månadens medlem. Alla presentationer finns här.