Hej Månadens medlem, vem är du?

Lättlästförfattare som främst skriver för barn- och ungdomar. Är stolt matte till katten Astrid Pastrid Lingonpastej och hundarna Leo-Lennart och Fransisco. Bor halvtid i Stockholm och halvtid i Portugal med min man. Är skräckfantast, håller på med jujutsu och är vad jag själv kallar för grundnegativ (fast med glimten i ögat). Som brödjobb arbetar jag som förläggare för läromedel. Är sedan i år, 2024, medlem i Bults styrelse.

Hur gick det till när du började skriva?

Jag jobbade på Specialpedagogiska skolmyndigheten under en period och lyssnade då på en föreläsning om att skriva lättläst. Jag gick igång på konceptet och tänkte att jag ville prova att skriva själv. Några dagar därefter satt jag på bussen hem och tjuvlyssnade på två tjejer som pratade om en annan tjej. Det var så jag fick idén till Sveket som blev min debutbok.

Nämn en bok, en egen eller någon annans, som har stor betydelse för dig.

Inger Edelfeldt har alltid varit en favorit hos mig. Hennes bok Missne och Robin gjorde stort intryck på mig när jag var i 11-årsåldern. Blandningen mellan vardag och magi, gott och ont, fascinerade mig oerhört mycket och påverkade min fantasi i rätt riktning.

När började du känna dig som författare?

Jag började känna mig som författare när jag insåg att jag faktiskt gör skillnad för de barn och ungdomar som läser mina böcker.

Varför tycker du att man ska vara med i Bult?

Jag tycker man ska vara med därför att ju fler vi är, desto starkare blir vi. Dessutom är det en härlig gemenskap här.

Vilka frågor är viktiga för dig att Författarförbundet driver?

Naturligtvis frågor som rör avtal och ersättningar. Men det är även viktigt att ha ett förbund som håller koll på omvärlden och reagerar på saker som kan påverka oss författare negativt.

Berätta något om dig som inte många vet?

Jag har ett konto på Instagram #Obroddad. Där skriver jag om en anonym medelålders tants inställning till livet i stort och smått.

Hur länge har du varit medlem i Bult?

Jag har varit medlem sedan 2016.

Bildkälla: Bokförlaget Hedvig

…………………………………………………………………………………………………
Barn- och ungdomslitterära sektionen Bult

Bult är sektionen för författare av barn- och ungdomslitteratur inom Sveriges Författarförbund. Av Författarförbundets närmare 3 500 medlemmar är ca 800 anslutna till Bult.
Det var i april 2023 som Bult började presentera en månadens medlem. Alla presentationer finns samlade här.