Den 5 april presenterades och diskuterades Författarförbundets litteraturpolitiska program på Intiman i Stockholm. Här är förbundsordförande Grethe Rottbölls inledningstal och några foton från dagen:
”Vi har längtat och önskat oss en sån här dag hur länge som helst. Vi är ju ett förbund med enorma resurser vad gäller medlemmar som kan formulera sig, som deltar i samhällsdebatten, som påverkar och betyder mycket för allmänheten, som är lästa och älskade.
På författarförbundet har vi en enorm väggbokhylla med en massa medlemmars inträdesböcker, Pär Lagerkvist, Ivan Oljelund, Agneta Klingspor, Lotta Lotass, Lennart Hellsing… Alla dessa vars meningar och uttryck jag använder utan att veta om det, namn vars formuleringar blivit en del av både er och min identitet. Och nu kommer nya namn som Aya Kanbar och kliver rakt in i våra ord och förändrar oss ytterligare en smula.
Vi har samlats till den här dagen inte så mycket för att debattera litteraturpolitik som för att samtala och resonera om hur vi alla från olika områden kan formulera just en framtida framgångsrik litteraturpolitik, framgångsrik för alla de parter som vi menar är involverade i det litterära ekosystemet.
Vi brukar anklagas för att vara bakåtsträvare, att vara mot ljudboken… Ingenting kan vara mer felaktigt. Tittar man historiskt är det ju upphovspersonerna som bryter det gamla och går mot det nya. För oss handlar det om att säkerställa det framgångsrika litterära ekosystem vi har byggt, att värna det, att identifiera vilka delarna är som vi inte får rasera. Och för att det ska gå måste vi göra det tillsammans. Därför har vi också bjudit in Storytel och Bookbeat men de har tackat nej.
Vi har också anklagats för att inte veta vad vi pratar om när det gäller strömningstjänsterna, för att vara idioter… och till viss del kan det stämma. Vi vet inte hur avtalen ser ut som förlagen tecknar med techbolagen, vilket gör det svårt för oss att ställa rättmätiga avtalskrav. Därför efterlyser vi transparens och samtal och vi har också tagit initiativ till en mängd sådana. Nu har vi gjort en bred inkomstundersökning och fått många upphovspersoner att rapportera till oss, så bilden börjar klarna något: De flesta författare är än så länge förlorarna rent ekonomiskt när det gäller ljudboken.
Vi behöver träffas, resonera, förstå, få inblick. Vi tycker att det är gammaldags att lobba bakom ryggen, vi tycker att samtal är modernt, att sitta ner tillsammans och hitta lösningar vi alla kan leva med – förlag, författare, distributörer, techbolag. Vi är glada att Bonniers vd är här och att Adlibris vill vara med oss idag.
Det är fint att vi kan hyra en så här stor teater så att läsarna också kan vara med. Det vi pratar om gäller lika mycket er läsare som oss upphovspersoner. Det är ni som ska få tillgång till det vi skriver och översätter. Och ni är lika betjänta och beroende av kvalitet, av det fria ordet, av att upphovsrätten fungerar och att vi får betalt för vårt arbete som vad vi är.
Ett litet medskick till er som är beslutsfattare: Vi skulle gärna se att sådana här samtal kunde ske oftare, att vi – precis som andra huvudstäder och mindre städer som Göteborg och Åmål – hade ett litteraturens hus, ett hus som rymmer bokhandel, förlag, tidskrifter, arbetsrum för författare och översättare, scener för samtal, gärna ett yttrandefrihetens hus där också Svenska Pen kunde inrymmas, dit man kunde gå och skriva kort till en fängslad författare eller se en utställning från länder där censur och förtryck råder. Helt enkelt ett frirum där det visas som censurerats i diktaturer, ett hus som också uppenbarar det andra vill dölja. Ett sådant hus skulle betyda mycket för alla de tvärgående samtal det litterära ekosystemet behöver.”

Litteraturens ekosystem. I panelen: Jonas Karlén, vd Adlibris, Jesper Söderström, direktör Sveriges författarfond, Martin Kaunitz, förläggare Kaunitz-Olsson, Karin Pettersson, kulturchef Aftonbladet och Erik Wikberg, ekonomie doktor vid Handelshögskolan och sakkunnig i Kulturrådet. Moderator: Jörgen Gassilewski, vice ordförande i Författarförbundet.

The Wake, Sassa Buregrens litterära textilkonstverk som hängde i Intimans foajé under dagen och som presenterades av författaren Kerstin Strandberg.
Malvakvartetten stod för musiken.


Tyskland – litteraturpolitikens föregångsland? Jo Lendle, förlagschef för Hanser Ferlag i Tyskland, intervjuades av Författarförbundets litteraturpolitiske sekreterare Ludvig Berggren.

Avslutningstal av Göran Greider, författare och journalist.