Sveriges Författarförbund vill självklart bidra till fredsskapande aktiviteter och samtal. Vi gör det  via artiklar, medlemskvällar och författaruppläsningar. Vi värnar det fria ordet.

Därför uppmärksammar vi med förtvivlan dödandet av journalister och författare just nu främst i Gaza. Men också alla de civila som offrats i kriget genom Israels tunga bombardemang. Att Israel måste försvara sig mot en sådan attack som den massaker Hamas utförde på israeler den sjunde oktober är fullt förståeligt. Men Israel måste precis som alla andra stater världen över värna civilbefolkningen i krig.

Vi har inte lösningen på konflikten men vi uppmanar våra makthavare att skyndsamt delta i det påverkansarbete som kan bidra till lösningen på den alltför långvariga konflikten i Mellanöstern.

Den 24 januari 2024 konstaterar CPJ, Committee to Protect Journalists, att läget i Gaza ser ut som följer:
•    83 journalister och mediearbetare har bekräftats döda: 76 palestinier, fyra israeler, and tre libaneser,
•    16 journalister har skadats,
•    tre journalister har rapporterats saknade,
•    25 journalister har arresterats, och
•    en mängd övergrepp, hot, cyberattacker, censureringar och dödande av journalisters familjemedlemmar har ägt rum.

Till detta ska läggas att 13 poeter och författare hade bekräftats döda i slutet av 2023. Två av dem, som också arbetade som journalister, återfinns på CPJ:s lista. Nedan följer en sammanslagen lista med de av CPJ bekräftade döda journalisterna samt de författare och poeter som har dödats av den israeliska armén.

Dödade journalister, författare och mediearbetare

För mer information om de dödade författarna
För mer information om de dödade journalisterna och mediearbetarna

12 februari 2024

Alaa Al-Hams, palestinsk journalist som arbetade för den lokala nyhetsbyrån Palestinian News Agency SND, dödades i sviterna av en israelisk flygattack mot hennes hus i Rafah.

Angam Ahmad Edwan, palestinsk journalist som arbetade för den libyska tevekanalen February, dödades av en israelisk flygattack mot hennes hus i Jabalia i norra delen av Gazaremsan.

29 januari 29 2024

Mohammed Atallah, palestinsk redaktör för den lokala nyhetssidan Al-Resalah och skribent på den oberoende hemsidan Raseef22.net, dödades i en israelisk flygattack mot flyktinglägret Beach i norra delen av staden Gaza.

25 januari 2024

Iyad El-Ruwagh, palestinsk journalist som arbetade på den Hamas-anknutna radiokanalen Al-Aqsa Voice Radio, dödades i en israelisk flygattack mot flyktinglägret Nuseirat i norra delen av Gazaremsan.

14 januari 2024

Yazan al-Zuweidi, palestinsk journalist och kameraman som arbetade för den privata Kairo-baserade nyhetsbyrån Al-Ghad, dödades i en israelisk flygattack mot Beit Hanoun i den norra delen av Gazaremsan.

11 januari 2024

Mohamed Jamal Sobhi al-Thalathini, palestinsk journalist som arbetade för den Hamas-anknutna nyhetsbyrån Al-Quds Al-Youm, dödades i en israelisk flygattack i den södra delen av Gazaremsan.

10 januari 2024

Ahmed Bdeir, palestinsk journalist som arbetade för den lokala nyhetshemsidan Bawabat al-Hadaf, som har anknytningar till PFLP, Folkfronten för Palestinas befrielse, dödades i en israelisk flygattack mot Khan Yunis.

7 januari 2024

Hamza Al Dahdouh, palestinsk journalist och kameraman som arbetade för Al-Jazeera. Al Dahdouh mördades av en israelisk drönare.

Mustafa Thuraya, palestinsk frilansande journalist som arbetade för Agence France-Presse (AFP). Thuraya dog i samma drönarattack som Al Dahdouh.

5 januari 2024

Akram ElShafie, palestinsk journalist som arbetade som reporter för den palestinska nyhetsbyrån Safa. ElShafie dog i sviterna efter att ha blivit skjuten av den israeliska armén den 30 oktober.

29 december 2023

Jabr Abu Hadrous, palestinsk journalist som arbetade för den Hamas-anknutna nyhetsbyrån Al-Quds Al-Youm, dödades i en israelisk flygattack mot hans hem i flyktinglägret Nuseirat.

28 december 2023

Mohamed Khaireddine, palestinsk journalist som arbetade för den Hamas-anknutna tevekanalen Al-Aqsa TV, dödades i en israelisk flygattack mot Beit Lahiya i den norra delen av Gazaremsan.

Ahmed Khaireddine, palestinsk journalist och kameraman som arbetade för den Hamas-anknutna tevekanalen Al-Aqsa TV, dödades i en israelisk flygattack mot Beit Lahiya i den norra delen av Gazaremsan.

24 december 2023

Mohamad Al-Iff, palestinsk journalist och fotograf för den lokala nyhetsbyrån Al-Rai, som ägs av Hamas, dödades i en israelisk flygattack mot staden Gaza i norra delen av Gazaremsan.

Mohamed Azzaytouniyah, palestinsk mediearbetare och ljudtekniker som arbetade för nyhetsbyrån Al-Rai, som ägs av Hamas, dödades i en israelisk flygattack mot staden Gaza i norra delen av Gazaremsan.

Ahmad Jamal Al Madhoun, palestinsk journalist och vd för den lokala nyhetsbyrån Al-Rai, som ägs av Hamas, dödades i en israelisk flygattack i norra delen av Gazaremsan.

23 december 2023

Mohamed Naser Abu Huwaidi, palestinsk journalist som arbetade för den privatägda tidningen Al-Istiklal, dödades i en israelisk flygattack i norra delen av Gazaremsan.

22 december 2023

Mohamed Khalifeh, palestinsk mediearbetare och chef vid den Hamas-anknutna tevekanalen Al-Aqsa TV, dödades i en israelisk flygattack mot hans hem i flyktinglägret Nuseirat.

19 december 2023

Adel Zorob, palestinsk frilansande journalist som arbetade med en rad olika medieföretagg, land annat den Hamas-anknutna Al-Aqsa Voice Radio, dödades i en israelisk flygattack mot hans hem i Rafah i den södra delen av Gazaremsan.

18 december 2023

Abdallah Alwan, palestinsk mediearbetare och voice-over-specialist som arbetade med en rad olika medier, däribland den Al-Jazeera-ägda plattformen Midan, tidningen Mugtama, Al-Jazeera och Gazas islamiska universitets Holy Quran Radio, dödades i en israelisk flygattack mot hans hem i Jabalia, i den norra delen av Gazaremsan.

17 december 2023

Assem Kamal Moussa, palestinsk journalist som producerade bild och text för den lokala, privatägda nyhetshemsidan Palestine Now, dödades i en israelisk flygattack mot Khan Yunis.

Haneen Kashtan, palestinsk journalist som bidrog till flera olika medieföretag, bland annat den lokala Fatah-anknutna tevenkanalen Al-Kofiya TV och den privatägda Baladna TV, dödades i en israelisk flygattack mot hans hem i flyktinglägret Nuseirat.

15 december 2023

Samer Abu Daqqa, en palestinsk kameraman som arbetade för Al-Jazeera Arabic, dödades i en drönarattack i Khan Yunis i den södra delen av Gazaremsan.

9 december 2023

Duaa Jabbour, en palestinsk frilansande journalist som arbetade för den lokala hemsidan Eyes Media Network, dödades i en israelisk flygattack mot hennes hem i Khan Yunis i den södra delen av Gazaremsan.

Ola Atallah, palestinsk frilansande journalist som arbetade med flera olika medieföretag, bland andra turkiska Anadolu Agency och hemsidan Al-Morasel, dödades i en israelisk flygattack mot området El-Daraj i staden Gaza i den norra delen av Gazaremsan.

7 december 2023

Saleem Al-Naffar, palestinsk poet, dödades i en israelisk flygattack mot staden Gaza.

6 december 2023

Refaat Alareer, palestinsk poet, författare och litteraturvetare, som bland annat var medgrundare till organisationen We Are Not Numbers, som samlade ”en ny generation av palestinska författare” i ljuset av Israels attack mot Gazaremsan 2014, dödades i en israelisk flygattack.

3 december 2023

Hassan Farajallah, en högt uppsatt palestinier i den Hamas-anknutna tevekanalen Al-Quds TV, dödades i israeliska bombningar.

Shaima El-Gazzar, palestinsk journalist som arbetade för Al-Majedat-nätverket, dödades i en israelisk flygattack mot Rafah i södra delen av Gazaremsan.

2 december 2023

Nour al-Din Hajjaj, palestinsk poet och författare, som bland annat har skrivit pjäsen The Gray Ones, dödades i en israelisk flygattack.

1 december 2023

Abdullah Darwish, palestinsk kameraman som arbetade för den Hamas-anknutna tevekanalen Al-Quds TV, dödades i en israelisk flygattack.

Montaser Al-Sawaf, palestinsk kameraman som arbetade för den turkiska nyhetsbyrån Anadolu Agency, dödades i en israelisk flygattack.

Adham Hassouna, palestinsk frilansande journalist och medieprofessor vid Gazas islamiska universitet och Al-Aqsa-universitetet, dödades i en israelisk flygattack mot staden Gaza i norra delen av Gazaremsan.

24 november 2023

Mostafa Bakeer, palestinsk journalist och kameraman som arbetade för den Hamas-anknutna tevekanalen Al-Quds TV, dödades i en israelisk flygattack mot Rafah i den södra delen av Gazaremsan.

23 november 2023

Mohamed Mouin Ayyash, palestinsk journalist och frilansande fotograf, dödades i en israelisk flygattack mot hans hem i flyktinglägret Nuseirat.

22 november 2023

Mohamed Nabil Al-Zaq, palestinsk journalist som arbetade för den Hamas-anknutna tevekanalen Al-Quds TV, dödades i en israelisk flygattack mot Shejaiya i den norra delen av Gazaremsan.

21 november 2023

Farah Omar, libanesisk reporter som arbetade för den Hezbollah-anknutna tevekanen Al-Mayadeen TV, dödades i en israelisk attack på Tayr Harfa i södra Libanon.

Rabih Al Maamari, libanesisk kameraman som arbetade för den Hezbollah-anknutna tevekanen Al-Mayadeen TV, dödades i en israelisk attack på Tayr Harfa i södra Libanon.

20 november 2023

Ayat Khadoura, palestinsk frilansande journalist och poddare, dödades i en israelisk flygattack mot hennes hem i Beit Lahya i den norra delen av Gazaremsan.

19 november 2023

Bilal Jadallah, palestinsk chef för Press House-Palestine, en icke-vinstdrrivande och oberoende organisation som arbetar för oberoende palestinsk media, dödades i sin bil i en israelisk flygattack.

18 november 2023

Abdelhalim Awad, palestinsk mediearbetare och chaufför som arbetade för den Hamas-anknutna tevekanalen Al-Quds TV, dödades i en israelisk attack.

Sari Mansour, palestinsk chef för Quds News Network, dödades i en israelisk flygattack mot flyktinglägret Bureij i centrala Gazaremsan.

Hassouneh Salim, palestinsk frilansande fotojournalist, dödades i en israelisk flygattack mot flyktinglägret Bureij i centrala Gazaremsan.

Mostafa El Sawaf, palestinsk författare och analytiker som arbetade med den lokala nyhetshemsidan MSDR News, dödades i en israelisk flygattack mot Shawatorget i staden Gaza.

Amro Salah Abu Hayah, palestinsk mediearbetare som arbetade för den Hamas-anknutna tevekanalen Al-Quds TV, dödades i en israelisk attack.

Mossab Ashour, palestinsk fotograf, dödades i en attack cmot flyktinglägret Nuseirat.13 november 2023

Ahmed Fatima, palestinsk fotograf som arbetade för den egyptiska tevekanalen Al Qahera News TV och för organisationen Press House-Palestine, dödades i en israelisk attack.

Yaacoub Al-Barsh, chef för den lokala radiokanalen Namaa Radio, dog i sviterna efter en israelisk flygattack mot norra Gazaremsan 12 november 2023.

10 november 2023

Ahmed Al-Qara, palestinsk fotojournalist som arbetade för Al-Aqsa-universitetet och som frilansare, dödades i en attack mot Khan Yunis.

7 november 2023

Yahya Abu Manih, palestinsk journalist som arbetade för den Hamas-anknutna radiokanalen Al-Aqsa, dödades i en israelisk attack.

Mohamed Abu Hassira, journalist som arbetade för nyhetsbyrån Wafa som styrs av den Palestinska myndigheten, dödades i sitt hem i Gaza.

6 november 2023

Shahdah Al-Buhbahan, palestinsk poet, dödades i en israelisk flygattack.

5 november 2023

Mohamed Al Jaja, palestinsk mediearbetare och konsult vid organisationen Press House-Palestine, dödades i en israelisk attack.

2 november 2023

Mohamad Al-Bayyari, palestinsk journalist som arbetade för den Hamas-anknutna tevekanalen Al-Aqsa TV, dödades i en israelisk flygattack mot staden Gaza i norra delen av Gazaremsan.

Mohammed Abu Hatab, palestinsk journalist som arbetade för Palestine TV, som styrs och finansieras av Palestinska myndigheten, dödades i en israelisk flygattack mot hans hem i Khan Yunis, i södra delen av Gazaremsan.

1 november 2023

Majd Fadl Arandas, medlem i Palestinska journalisters syndikat, Palestinian Journalists’ Syndicate, och som arbetade för nyhetshemsidan Al-Jamaheer, dödades i en israelisk flygattack mot flyktinglägret Nuseirat.

Iyad Matar, palestinsk journalist som arbetade för den Hamas-anknutna tevekanalen Al-Aqsa TV, dödades i en israelisk flygattack.

Slutet av oktober 2023

Inas al-Saqa, palestinsk pjäsförfattare som arbetade med barnteater, dödades i en israelisk flygattack mot staden Gaza.

31 oktober 2023

Imad Al-Wahidi, mediearbetare och administratör för Palestine TV, som styrs och finansieras av Palestinska myndigheten, dödades i en israelisk flygattack.

Majed Kashko, mediearbetare och chef för Palestine TV, som styrs och finansieras av Palestinska myndigheten, dödades i en israelisk flygattack.

30 oktober 2023

Nazmi Al-Nadim, chef för ekonomi och administration vid Palestine TV, som styrs och finansieras av Palestinska myndigheten, dödades i en israelisk flygattack mot Zeitoun-området, i östra delen av Gazaremsan.

27 oktober 2023

Yasser Abu Namous, palestinsk journalist som arbetade för Al-Sahel-organisationen, dödades i en israelisk flygattack mot hans hem i Khan Yunis, i södra delen av Gazaremsan.

26 oktober 2023

Duaa Sharaf, palestinsk journalist som arbetade för den Hamas-anknutna radiokanalen Al-Aqsa, dödades i en israelisk attack mot sitt hem i Yarmouk i staden Gaza.

25 oktober 2023

Jamal Al-Faqaawi, palestinsk journalist som arbetade för den Islamiska Jihad-anknutna Mithaq Media Foundation, dödades i en israelisk flygattack mot sitt hem i Khan Yunis i södra delen av Gazaremsan.

Saed Al-Halabi, journalist som arbetade för den Hamas-anknutna tevekanalen Al-Aqsa TV, dödades i en israelisk flygattack mot flyktinglägret Jabalia i den norra delen av Gazaremsan.

Ahmed Abu Mhadi, journalist som arbetade för den Hamas-anknutna tevekanalen Al-Aqsa TV, dödades i en israelisk flygattack.

Salma Mkhaimer, palestinsk frilansande journalist, dödades i en israelisk flygattack mot Rafah i den södra delen av Gazaremsan.

23 oktober 2023

Mohammed Imad Labad, journalist som arbetade för nyhetshemsidan Al Resalah, dödades i en israelisk flygattack mot Radwan-kvarteret i staden Gaza.

Abdul Karim Al-Hashash, palestinsk författare känd för sitt arbete kring det palestinska kulturarvet, dödades i en israelisk attack mot Rafah i den södra delen av Gazaremsan.

22 oktober 2023

Roshdi Sarraj, palestinsk journalist och medgrundare till Ain Media, dödades i en israelisk flygattack.

20 oktober 2023

Roee Idan, israelisk journalist och fotograf som arbetade för tidningen Ynet, dödades i Hamas attack mot kibbutzen Kfar Aza i södra Israel den sjunde oktober, men hans död rapporterades först den 20 oktober.

Mohammed Ali, palestinsk journalist som arbetade för Al-Shabab Radio, dödades i en israelisk flygattack mot norra delen av Gazaremsan.

Heba Abu Nada, palestinsk författare och poet, som bland annat har skrivit romanen Oxygen is Not for the Dead, dödades i en israelisk flygattack mot den södra delen av Gazaremsan.

19 oktober 2023

Khalil Abu Aathra, videojournalist som arbetade för den Hamas-anknutna tevekanalen Al-Aqsa TV, dödades i en israelisk flygattack mot Rafah i den södra delen av Gazaremsan.

18 oktober 2023

Sameeh Al-Nady, palestinsk journalist och chef som arbetade för den Hamas-anknutna tevekanalen Al-Aqsa TV, dödades i en israelisk flygattack.

17 oktober 2023

Mohammad Balousha, palestinsk journalist och administratör som arbetade för den lokala mediekanalen Palestine Today, dödades i en israelisk flygattack mot norra delen av Gazaremsan.

Issam Bhar, palestinsk journalist som arbetade för den Hamas-anknutna tevekanalen Al-Aqsa TV, dödades i en israelisk flygattack mot norra delen av Gazaremsan.

Jihad Suleiman Al-Masri, palestinsk historiker och professor, som bland annat har skrivit om islamisk historia och Palestinas muntliga traditioner, dog i sviterna av en israelisk attack mot Khan Yunis.

16 oktober 2023

Abdulhadi Habib, palestinsk journalist som arbetade för Al-Manara News Agency, dödades när en missil träffade hans hus söder om staden Gaza.

Abdullah Al-Aqad, palestinsk författare, dödades i en israelisk attack mot hans hem iKhan Yunis.

14 oktober 2023

Yousef Maher Dawas, palestinsk författare, journalist och fotograf som arbetade för Palestine Chronicle och för We Are Not Numbers (WANN), ett ideellt palestinskt ungdomsprojekt, dödades i en israelisk attack mot Beit Lahya.

13 oktober 2023

Salam Mema, palestinsk frilansande journalist som var chef för Kommittéen för kvinnliga journalister vid Palestinian Media Assembly, en organisation som arbetar för att förbättra palestinska journalisters mediaarbete, dödades i en israelisk attack mot flyktinglägret Jabalia.

Husam Mubarak, palestinsk journalist som arbetade för den Hamas-anknutna radiokanalen Al-Aqsa, dödades i en israelisk attack mot norra delen av Gazaremsan.

Issam Abdallah, libanesisk videojournalist från Beirut som arbetade för Reuters, dödades av israelisk eld när gränsen till Libanon.

12 oktober 2023

Ahmed Shehab, palestinsk journalist som arbetade för Sowt Al-Asra Radio, dödades i en israelisk attack mot flyktinglägret Jabalia.

11 oktober 2023

Mohamed Fayez Abu Matar, palestinsk frilansande journalist, dödades i en israelisk flygattack mot Rafah i södra delen av Gazaremsan.

Said Talal Al-Dahshan, palestinsk författare och expert i internationell rätt, dödades i en israelisk flygattack.

10 oktober 2023

Saeed al-Taweel, redaktör vid Al-Khamsa News, dödades i en israelisk flygattack mot staden Gaza.

Mohammed Sobh, palestinsk fotograf som arbetade vid nyhetsbyrån Khabar, dödades i en israelisk flygattack mot staden Gaza.

Hisham Alnwajha, palestinsk journalist som arbetade vid nyhetsbyrån Khabar, dog i sviterna av en israelisk flygattack mot staden Gaza.

8 oktober 2023

Assaad Shamlakh, palestinsk frilansande journalist, dödades i en israelisk flygattack mot sitt hem i Sheikh Ijlin i södra delen av Gazaremsan.

7 oktober 2023

Shai Regev, israelisk redaktör för TMI, underhållningsavdelningen för dagstidningen Maariv, dödades i Hamas attack mot musikfestivalen Supernova. Regev bekräftades död först sex dagar senare.

Ayelet Arnin, israelisk nyhetsredaktör för det israeliska public service-bolaget Kan, dödades i Hamas attack mot musikfestivalen Supernova.

Yaniv Zohar, israelisk fotograf som arbetade för tidningen Israel Hayom, dödades i Hamas attack mot kibbutzen Nahal Oz i södra Israel.

Mohammad Al-Salhi, palestinsk fotojournalist som arbetade för nyhetsbyrån Fourth Authority, sköts till döds nära ett flyktingläger i de centrala delarna av Gazaremsan.

Mohammad Jarghoun, palestinsk journalist som arbetade med Smart Media, sköts till döds öster om Rafah i södra delen av Gazaremsan.

Ibrahim Mohammad Lafi, palestinsk fotograf som arbetade för Ain Media, sköts till döds vid Erez-övergången mellan Gazaremsan och Israel.

Omar Abu Shaweesh, palestinsk poet och författare, dödades i en israelisk attack mot flyktinglägret Nuseirat.