”Lisa Bjurwald har en gedigen journalistisk erfarenhet från de största redaktionerna och ett eget spännande författarskap inom både sakprosa och skönlitteratur. Hennes unika kombination av bredd och spetskunskap är tillsammans med hennes stora och professionella engagemang precis vad våra medlemmar och hela litteratursverige behöver.”

Gunnar Ardelius, ordförande i Sveriges Författarförbund

Hon har vunnit ett journalistpris från Europaparlamentet, utsetts till Årets Medieamazon och tilldelats Aftonbladet Kulturs pris Hummerkniven. Just nu skriver hon på spänningsromanen Ta min hand (september 2017). Det är Bjurwalds andra skönlitterära bok efter höstens rosade Tills bara aska återstår.

Det här är ett drömuppdrag och jag är oerhört glad och hedrad över att tilldelas det. Jag ser fram emot att vandra i ytterst kompetenta Sara Abdollahis fotspår och samtidigt trampa upp mina egna vägar.

Redan nu kan jag säga att jag vill inkludera ett bredare geografiskt och åldersmässigt spann i Författaren. Jag ser också fram emot att lyfta frågor som jag vet engagerar mina skrivande kollegor runt om i landet, från värnandet av upphovsrätten till hot mot yttrandefriheten och vardagliga yrkesbekymmer som låga arvoden.

Författaren kan bli såväl vassare som mer inkluderande, och jag kan knappt vänta på att få dra igång arbetet med sommarnumret. Håll utkik i mitten av juni!

Lisa Bjurwald, chefredaktör för Författaren