Hej månadens medlem, skulle du kunna presentera dig för oss?

Jag växte upp i Växjö på femtiotalet, då en småstadsidyll men som så smått började växa. På det gamla läroverket med sina inpyrda dofter fick jag både avsmak och inspiration i lagom doser. En medelålders kvinna stod för mycket av det senare. Hon var min svensklärare. När jag inte missuppfattade ämnet fick jag så mycket uppskattning av henne för mina uppsatser att jag älskat att skriva sedan dess. Som sfi-lärare från slutet av 60-talet fick jag bra tillfällen att fila på grammatiken och jag skrev även Sveriges historia på lätt svenska i 60 avsnitt i Invandrarverkets tidning. Jag har arbetat med folkbildning under större delen av livet men också provat på stuveriarbete i Malmö frihamn och att driva hotell och restaurangrörelse i ett femtontal år. De senaste 20 åren har jag mognat så pass som människa att jag skrivit och kommit ut med ett antal böcker, främst om resor, mat och kurortsliv.

Vad utmärker dina böcker?

Jag skriver alltså sakprosa och försöker få till kombinationen av intressant och vederhäftigt sakinnehåll och en läsvärd text. Jag tycker om både underarbetet i form av research och själva skrivarbetet. Ofta blir jag emellertid så otålig att jag börjar formulera mig för tidigt och måste göra om en hel del när nya fakta kommit i dagen. Jag tänker inte dra lärdom av de misstagen utan behålla längtan efter att få börja skriva. Det jag kommit ut med innehåller i bästa fall både historiska skeenden kopplade till nutid och helst med en blick framåt.

Vilken av dina böcker har störst betydelse för dig?

Min första utgivna ”riktiga ” bok Så reste vi (2000) betydde mycket för min egen självkänsla och jag sätter den därför högst upp. Den gav mig dessutom både garantiroyalty och försäljningsintäkter och sålde slut. Efter den utgivningen vågade jag ge mig på andra områden och ta ut svängarna lite vidare.

Varför skriver du sakprosa?

Jag är intresserad av så mycket om så många företeelser att jag helt enkelt har svårt att hålla igen. När jag trängt tillräckligt djupt in i något börjar längtan efter att får skriva och dela med mig att ta över. Vissa av dessa skildringar växer ut till något som kan ges ut i bokform men långt ifrån allt. Egentligen gillar jag gränsöverskridande och har inget emot att hamna i någon typ av blandning av sak, prosa, dikt, biografi och fiktion. En levande skildring är väl värd ett ”övertramp”, tycker jag.

Vilka författare inspirerar dig och varför?

Det finns en författare som jag återkommande finner inspiration från och det är Mark Kurlansky. Särskilt hans bok Torsk En biografi om fisken som förändrade världen (Ordfront 1999) visar mig möjligheterna med historia kopplat till nutid och framtid. Dessutom att flera genrer kan samsas och berika innehållet och läsupplevelsen. Idéhistoria och matupplevelser blandas här med skildringar av slavhandel, utfiskning och krig.

Vad skriver du på just nu?

Jag har tagit upp ett arbete som legat i malpåse några år men som jag absolut inte vill ge upp utan försöka lotsa fram till en utgivning. Det handlar om Rivieran, denna inspirerande kust för så många författare, målare, musiker och turister från norr. Färgerna, dofterna, maten, havet, de små byarna i bergen, rasslet från stenstränder…

Hur ser en vanlig arbetsdag ut?

Jag längtar till tangentbordet så fort jag vaknar. Inga nyheter, inga störningsmoment bara skriva i ett par timmar på förmiddagen. Sedan är jag beredd att lyssna på radio, gå och handla i matbutiken och laga en god lunch. Är det sommartid så blir det gärna trädgårdsarbete och på sen eftermiddag kan jag rätta upp text, göra djupdykning i faktahögar eller liknande.

Hur hanterar du fackförfattandets växelspel mellan research och skrivande?

För att om möjligt skjuta på lusten att sätta igång skrivandet innan undersökandet är gjort, skriver jag matkrönikor i tidskrifter och annat. Annars är detta som sagt en svag sida hos mig och som medför mycket merarbete men å andra sidan är jag inte så hågad av att radikalt ändra på katastrofen. Lusten måste få sitt.

Vad tycker du om sakprosans ställning i Sverige idag?

Det är glädjande, tycker jag, att det ges ut så mycket intressant och välskrivet. Jag hoppas och tror att sakprosans ställning därmed har stärkts.

Finns det någon annan författares bok som du gärna skrivit?

Ola Larsmos bok Swede Hollow skulle jag gärna ha både kommit på, samlat in fakta om och skrivit så pass fängslande om. Här finns överraskande fakta, intressanta kopplingar till olika historiska förlopp och tragiska människoöden.

Tidigare månadens medlem-intervjuer hittar du här.