Arbetsgruppen för ett läslyft i Sverige bjuder in till en debatt kring läsning och demokrati med fokus på vuxna i ABF-Stockholms tält lördagen den 16 juni kl. 17:00–18.10 Information är makt, alltså livsviktigt för demokratin. Kunskap är möjligheten att ta kontroll över sin situation och en möjlighet att förändra. För att ta till sig information och få kunskap underlättar det oerhört om man kan läsa.

Författaren Lena Kallenberg som initierat Arbetsgruppen för ett läslyft i Sverige säger:

– Makten tillhör den som kan definiera verkligheten. Om jag kan beskriva mina erfarenheter så att andra kan ta del av mitt sätt att se, tar jag också plats i det offentliga samtalet.

Många människor besöker aldrig bibliotek och känner sig inte hemma där. Biblioteken har ett läsfrämjande uppdrag men när det gäller vuxna har man svårt att nå ut. Läsfrämjande åtgärder har länge riktats mot barn och unga med ett gott resultat. Men läser inte vuxna så läser inte heller barn och många barn som läst under skoltiden ger upp läsandet när det inte finns läsande förebilder i deras närhet.

Medverkar gör: Mattias Vepsä (S), Vasiliki Tsouplaki (V), Lisa Bengtsson tredje vice ordförande i Kommunal, Christina Örnebjär (L), Amela de la Cruz (C) och moderator är Peter Gustavsson ABF.