Viveca Lärn debuterade 1975 med barnboken Stoppa pressarna! och är en av Sveriges mest älskade barnboksförfattare. Sedan debuten har hon skrivit många hyllade barnböcker, bland annat bokserierna om Mimmi och om Eddie.

Juryns motivering

“Viveca Lärn har i sina barnböcker skapat egna universum, befolkade av vanliga och ovanliga figurer som oavsett ålder alltid är egna personer. I hennes vardagsnära berättelser, som kännetecknas av en känsla för detaljer och dialog, är barnens värld logisk och vuxenvärlden absurd, komisk och lite gåtfull. Böckerna balanserar mellan mörker och ljus på lätta fötter, drivna av värme och nyfikenhet som smittar av sig på läsaren.”

Prisutdelning

Priset delas ut på Litteraturscenen, Författarförbundets scen på Bokmässan i Göteborg, fredag 27 september kl 14.35.

Om Kulla-Gullapriset

Författaren Martha Sandwall-Bergström (1913–2000) inrättade 1998 en stipendiefond i form av en stiftelse, förvaltad av Sveriges Författarförbund. Stiftelsens syfte är att främja ”i Sverige bosatta yrkesverksamma författare och forskare”. Vartannat år från och med 1999 delas ett Kulla-Gullapris ut till en författare. Vartannat år, med början år 2000, utdelas ett eller flera stipendier till förtjänta författare och forskare på barn- och ungdomslitteraturområdet. I styrelsen för Stiftelsen Marta Sandwall-Bergströms Författarfond ingår representanter för Sveriges Författarförbund, Samfundet De Nio samt Svenska barnboksinstitutet. I juryn har Sveriges Författarförbund företrätts av författaren Alex Haridi, Samfundet De Nio av Elina Druker och Svenska barnboksinstitutet av Malin Nauwerck.

Prissumman är 113 000 kronor. Bland tidigare pristagare finns Jenny Jägerfeld, Ulf Stark, Frida Nilsson och Jakob Wegelius.

Foto: Cato Lein. Källa: Rabén & Sjögren.