I ett gemensamt yttrande, kräver Svenska PEN och Sveriges Författarförbund att Nicaragua drar tillbaka åtalet och arresteringsordern mot den nicaraguanske författaren Sergio Ramírez. Anklagelserna mot Sergio Ramírez är ett tydligt exempel på Daniel Ortegas grova angrepp på yttrandefriheten, där myndigheterna har utvecklat ett rättsligt system för att med trakasserier och gripanden tysta författare och journalister.

Ramirez anklagas för att ”ha utfört handlingar som uppviglar till hat och våld, genom att ha tagit emot bidrag från Fundacíon Luisa Mercado och Fundacíon Violeta Barrios Chamorro. Enligt åklagaren handlar det om penningtvätt för att finansiera ”personer och organisationer som vill destabilisera den goda ekonomin och sociala stabiliteten i landet. Åklagaren har utfärdat en arresteringsorder och en order om husrannsakan. Ramírez lever sedan i juni 2021 i exil.

I en offentlig video som publicerades på Ramirez Twitterkonto sa författaren: ”Ortegafamiljens diktatur har, genom sin egen åklagare och inför sina egna domare, anklagat mig för uppvigling till hat och våld, undergrävande av nationell integritet och andra anklagelser som jag inte ens har hunnit läsa. Samma anklagelser som riktats mot många värdiga och modiga nicaraguaner som idag sitter fängslade (…) När de genomför en husrannsakan, kommer de att hitta ett hus fullt av böcker. En författares böcker. Böcker från hela mitt liv. Jag är en författare som är engagerad i demokrati och frihet, och jag kommer inte ge upp i denna strävan var jag än är. Mitt litterära verk är en fri människas verk. Det enda vapen jag har är ord, och ingen kommer att kunna tysta mig.

Sergio Ramírez har fått flera litterära priser, bland annat Cervantespriset 2017 som ett erkännande av sitt stora litterära arbete.

Ramírez är medlem i PEN Nicaragua och han har aktivt deltagit i kampanjer för förföljda och censurerade författare. Han var gästtalare vid det senaste mötet för PEN-centra i Latinamerika i juli förra året. Den 79-årige prisbelönta författaren var också vicepresident i Nicaragua under den första Sandinistregeringen (1979-1990), men är i dag starkt kritisk till utvecklingen i landet. Hans litterära arbete inkluderar bland annat titlar som La fugitiva, Castigo divino, Un baile de máscaras, Margarita, está linda la mar, Sombras nada más, Mil y una muertes, El reino animal, El cielo llora por mí, Flores oscuras och hans senaste roman Tongolele no sabía bailar.

Under den nuvarande farsliknande valprocessen som ska rösta fram en ny president i november har regimens repressiva apparat inlett ett stort antal rättsprocesser mot regeringskritiker och oppositionsledare. Idag sitter minst 33 personer häktade, stämplade som regeringsmotståndare, för att de använt sin rätt att kritisera regeringen. Däribland sju personer som tillkännagivit sina avsikter att kandidera till presidentposten. Ortega beskriver sina motståndare som ”terrorister” eller ”förrädare” och de biskopar och präster som kritiserat hans styre är ”sataniska demoner”.

Den politiska krisen där Nicaragua befinner sig, med ökande hot, rättsprocesser, godtyckliga gripanden och trakasserier mot kritiska journalister och författare, avslöjar det klimat som råder under Daniel Ortegas regim.

Svenska PEN och Sveriges Författarförbund uppmanar myndigheterna i Nicaragua att upphöra med attackerna, förföljelserna och åtalen mot journalister, författare och oberoende medier och kräver att arresteringsordern mot Sergio Ramírez återkallas omedelbart och att han utan risk för repressalier och fängelse ska tillåtas att återvända till sitt hemland.

 

Bild: Sergio Ramírez. Credit: Montserrat Boix, CC BY-SA 4.0