”Investera i konst och kultur – det tjänar hela samhället på!

Den 4 december ska regeringens kulturbudget debatteras i riksdagen. Läget för konsten och kulturen i Sverige är allvarligt. En redan sårbar sektor har försvagats av lågkonjunktur och kvardröjande pandemieffekter. Enligt Arbetsförmedlingen har arbetslösheten inom kulturområdet ökat med nästan 30 procent på två år.

Hur ska man i detta läge tolka att kulturens andel av statsbudgeten för 2025 är mindre än på 20 år? Att kulturanslaget till regionerna sänks med 20 miljoner årligen från 2025 och att en halv miljard ska skäras i folkbildningen till 2026? Dessutom väntas nya nedskärningar i anslagen till kulturlivet via Kulturrådet inom en snar framtid.

Av kulturbudgeten kan man utläsa att regeringen hoppas att ökad privat finansiering ska kunna komplettera – och på sikt delvis ersätta – de offentliga kulturmedlen. Regeringen hoppas även att de skattesänkningar som tagit större delen av reformutrymmet på 60 miljarder i anspråk, ska leda till ökad privat kulturkonsumtion och därmed stärka konst och kultur.

KLYS välkomnar en politik som främjar en bred palett av intäkter på kulturområdet. Vi behöver privat, såväl som offentlig finansiering. Men som företrädare för landets kulturskapare vill vi fördjupa diskussionen.”

Så inleder Mårten Sandén, författare och ordförande i KLYS, sin debattartikel i Svenska Dagbladet den 3 december.

”Debattartikeln lyfter fram och förklarar vad som händer när regeringen nu vill dra ner på den offentliga finansieringen av kulturen och hoppas på ökad privat finansiering istället. En neddragning av offentligt finansierad kultur kommer att vara förödande för den fria kulturen och konstnärliga processen. Tyvärr är det den riktningen vi ser med den här kulturbudgeten”, säger Författarförbundets ordförande Anja Gatu.