Till mottagare av 2014 års stipendier har Stiftelsen Klas de Vylders Stipendiefond för Invandrarförfattare beslutat ge 50 000 kronor vardera till Athena Farrokhzad, Sakina Ntibanyitesha och Lucija Stupica Enbohm

Stipendierna kommer att överlämnas på Bokmässan i Göteborg lördagen den 27 september 13:00 – 13:30 på Litteraturscenen i A-hallen. Efter korta presentationer kommer pristagarna att läsa ur något av sina verk.

Athena Farrokhzad (1983) föddes i Iran och kom som barn till Sverige. Hon är verksam som kritiker, dramatiker, lärare i skrivande, arrangör av kulturevenemang och översättare från franska. Hon har medverkat i två kollektivt skrivna diktsamlingar. Den första egna diktsamlingen, Vitsvit (2013) fick ett lysande mottagande. Juryn motiverar stipendiet:

Språket är sprängladdning i Athena Farrokhzads diktverk där raderna bultas fram som texten på Dymo tejp. Arv, minne och uppror stöts mot konventionen. Det oförställda poetiska uttrycket drabbar läsaren som därefter ser världen annorlunda.

Sakina Ntibanyitesha (1975) växte upp i Burundi, levde med sin mormor, men såldes som trettonåring av sin styvmor. Hon fick hjälp att fly till Kongo, där hon som genom ett under överlevde krig och förföljelse. Till Sverige kom hon 2003. Om detta berättar hon i Ormbarn och Farligare än djur (båda 2012, en tredje del beräknas komma ut inom kort). Juryn motiverar stipendiet:

Starkt gripande och med utgångspunkt i sitt eget liv berättar Sakina Ntibanyitesha om barnets och den unga kvinnans utsatthet under konflikter och krig. Till Sverige tar hon med sig sin berättartradition och sitt mod att vittna. Hennes minnen är brännande angelägna i dagens värld.

 Lucija Stupica Enbohm (1971) från Slovenien är där en välkänd poet och är översatt till många språk. Hon medverkar också flitigt i poesifestivaler runt om i Europa. Till Sverige kom hon 2012. När avtrycken vaknar (2009) är ett urval ur tre tidigare diktsamlingar. Juryn motiverar stipendiet:

Utöver sitt skrivande arbetar Lucija Stupica Enbohm som arkitekt. Så bygger hon sina dikter formsäkert, med stark koncentration i varje detalj och med ett bildspråk som öppnar för rymd och ljus. Hennes knivskarpa vemod utmynnar i att vi människor ändå rör oss framåt, är på väg.

 

Ytterligare information lämnas av stiftelsens ordförande Karl Lindqvist

Telefon: 036 – 46 551

E-post: kallekiruna@hotmail.com