Som mottagare av 2018 års stipendier har Stiftelsen Klas de Vylders Stipendiefond för Invandrarförfattare beslutat tilldela Alma Kirlic, Anamarija Todorov och René Vázquez Díaz 60 000 kronor vardera. Stipendierna kommer att överlämnas på Författarnas Hus, Drottninggatan 88 C Stockholm torsdagen den 18 oktober 18:00-20:00. Efter presentationer av deras författarskap kommer pristagarna att intervjuas och läsa ur sina verk. Här bjuds också på musik och mingel och lättare förtäring.

Presentation och juryns motiveringar

Anamarija Todorov (1956), uppvuxen i forna Jugoslavien kom till Sverige 1981, något hon skildrat i sin första diktsamling, Brytningen (2013). Hon arbetar som pedagog på en förskola i de norra delarna av Stockholm, en erfarenhet som gett stoff till diktsamlingen Fröken forever (2017).

Juryns motivering: Anamarija Todorov gestaltar träffsäkert i diktens form förskolans glädjeämnen och sorger, styrkor och brister. Allvar och lek, tårar och skratt, liv och död, allt som kan hända medan barndomen pågår.

René Vázquez Díaz (1952), född och uppvuxen på Kuba, fick 1972 ett stipendium för att utbilda sig till skeppsbyggare i Polen. Två år senare hoppade han av och kom till Sverige. Sin livsresa har han skildrat i den självbiografiska romanen Städer vid havet (2011). Han skriver på både spanska och svenska och har publicerat många romaner, essäer om Fredrika Bremer, Artur Lundkvist och även den litterära kokboken Berusad kyckling (1996).

Juryns motivering: René Vázquez Díaz har ett flödande och rikt författarskap där vi som läsare följer och förundras över det fruktbara mötet mellan två på ytan olikartade kulturer, den kubanska och den svenska. Där allt ändå handlar om konsten att vara människa.

Alma Kirlic (1977)från Bosnien kom som femtonåring till Sverige. Hon debuterade 2015 med den autofiktiva romanen En svensk kändis, en porlande berättelse om möten med Sverige och det svenska kulturlivet. Med sin språkliga vighet är Kirlic också en stark röst på den svenska poetry slam-scenen. Hon arbetar även som dramatiker.

Juryns motivering: För ett snabbt och dråpligt, stundom cyniskt men aldrig kallt berättande som i sin skenbara lätthet tar sig an större frågor än man först anade och på så vis tar sig hela vägen in till hjärteroten hos sina läsare.

Ungdomspris

Juryn delar också ut ett nyinstiftat stipendium på 10 000 kronor för att uppmuntra riktigt unga invandrarförfattare.  Nour Al-houda Kanjo  (1997) växte upp i Homs i Syrien och kom till Sverige i början av 2016. Till novellantologin Över en fika i Svea Rike skrev hon ett och ett halvt år efter att hon kommit till Sverige sin debutnovell ”En stängd himmel.”  Om sitt skrivande säger hon: ”När jag känner mig glad, ledsen, orolig och rädd springer jag till min skrivbok och skriver. Skrivande gör att jag kan andas. I en hjärna full av tankar tycker jag att skriva är det enda sättet att sluta detta tankekaos och må bättre. När jag började skolan i Sverige fortsatte jag att skriva, fast på svenska.” Juryns motivering: Ett författarskap vi gärna vill följa!

Kontakt:

Ytterligare information lämnas av stiftelsens ordförande Karl Lindqvist

Telefon: 036 – 46 551 eller mobil 070 58 46551 E-post: kallekiruna@hotmail.com