Katapultpriset har sedan det instiftades 1991 alltid delats ut i Stockholm – ända till lördagen den 17 mars 2018, då prisutdelningen skedde i Umeå under Littfest.

Prisutdelningen föregicks, under fredagen, av att de nominerade läste ur sina verk.
Poeterna Jörgen Lind och Lina Ekdahl presenterade författarna och läsningarna bildade en väv av den kvalitet och bredd som speglar den nya litteraturen. Jörgen Lind satte ord på det hela:

”Att få dela ut Katapultpriset är ett synnerligen hedersfullt uppdrag, det är stort att få vara delaktig i att sätta lite extra ljus på löftesrika framtida författarskap, att få möjlighet att få lyfta fram den där särskilda litteraturen som i någon mån fortsätter att förändra oss alla. Det är också ett sätt att visa på att vi alla är kolleger och hör samman, att vi är delar av samma ändlösa ’författarcommunity’, både bakåt och framåt i tiden.”

Den läsningen samlade en publik om 250 personer. Än fler kom till prisutdelningen på lördagen. Kulturminister Alice Bah Kuhnke höll ett kortare tal om litteraturens nödvändighet och läste sedan juryns motivering:

”Katapultpriset för 2017 års bästa skönlitterära debut går till Linus de Faire med Boken om Yousef för ett vindlande berättande som på ett egensinnigt sätt om och om igen osäkrar sanningen.”

Övriga nominerade var:
Emma Holm, Skäl
Johanna Fried och Gordana Spasic, Familieepos
Viktoria Jäderling, Åh Lunargatan
David Väyrynen, Marken

Prissumman är på 40 000 kronor och har kommit till stånd tack vare benäget stöd från Aftonbladets kulturredaktion, Bonnierförlagen, Expressens kulturredaktion, Dagens Nyheters kulturredaktion, Natur & Kultur, Norstedts, Svenska Dagbladets kulturredaktion samt Västerbottens-Kuriren.

Linus de Faire med kulturminister Alice Bah Kuhnke.