Katapultpriset delades ut på Littfest, som i år livesändes från Umeå.

Hanna Johansson för Antiken – juryns motivering:

Alla sinnen är på helspänn när Hanna Johansson utforskar våra allra mest grundläggande känslor i ett intensivt kammarspel. I ett vibrerande presens förbinds historia och nutid, fasad och kärna. Den stilistiska perfektionen och det konsekventa perspektivet låter verket stå vidöppet för tolkningar.

Erik Lindman Mata för Pur juryns motivering:

En gripande diktsamling om sorg i skärningspunkten mellan dokumentation och utradering. Lindman Mata gestaltar och iscensätter hur minnet av en älskad ersätter den älskade. Med fotografier och ord karvade ur tomrummet närmar han sig det ofattbara.

Årets prissumma är 40 000 kronor, som pristagarna delar på. Fem verk var nominerade, de övriga var Annika Norlins Jag ser allt du gör, Donia Salehs Ya Leila och Karl Daniel Törnkvists Himlen.

Katapultpriset

Katapultpriset delas varje vår ut till en skönlitterär författare – prosaist eller lyriker – som debuterat under föregående år. Med Katapultpriset vill Skönlitterära sektionens styrelse bidra till att lyfta den nya litteraturen. Priset delades ut för första gången 1992.

Katapultprisets sponsorer

Bonnierförlagen, Norstedts, Natur & Kultur, Modernista samt Västerbottens-Kuriren och kulturredaktionerna på Dagens Nyheter, Svenska Dagbladet, Expressen och Aftonbladet.

Foto: Littfest