• Datum:
  • Plats: Rönnells antikvariat, Stockholm

Den 26 november kl. 18.00 på Rönnells antikvariat (Birger Jarlsgatan 32 i Stockholm) delar vi för första gången ut Författarförbundets nyligen instiftade kritikerpris, Madeleine Gustafsson-priset. Priset tilldelas Hanna Nordenhök, som utöver kritiker är känd som författare, poet och översättare. 2018 disputerade hon vid konstnärliga fakulteten på Göteborgs universitet med avhandlingen Det svarta blocket i världen. Läsningar, samtal, transkript.

Priset ges till en svenskspråkig litteraturkritiker som varit verksam under året. Hanna Nordenhök blir den första mottagaren av priset, som är på 50 000 kr.

Motiveringen till Madeleine Gustafsson-priset 2019 lyder:

”för en litteraturkritik i ständig utveckling, där en uppenbar och brinnande passion för litteraturen, såväl som erfarenheter från teorin och den egna skönlitterära praktiken, har destillerats till en anmälningskonst av stor bredd och tillgänglighet. I sin roll som recensent i dags- och senare kvällspress har Hanna Nordenhök kontinuerligt och målmedvetet vidgat sitt estetiska spektrum, utan att göra avkall på vare sig kvalitetskrav eller komplexitet och klarhet i framställningen.”
Priset delas ut av ordförande Grethe Rottböll. Efteråt får vi lyssna på ett panelsamtal med Hanna Nordenhök, Jörgen Gassilewski och Madeleine Gustafsson.

Hanna Nordenhök har som årets pristagare fått välja tema för samtalet, som ska handla om läsandets intimitet och kritikens avstånd och på vilket sätt kritikern kan navigera mellan dessa poler.

Såväl medlemmar som icke-medlemmar är välkomna! Ta med en vän!

Ingen föranmälan krävs. Enklare förfriskningar finns.

Delas ut med stöd av Svenska Akademien, Bonnierförlagen och Borås Tidning.