• Datum:
  • Plats: Författarförbundet, Stockholm

Välkommen till en kväll med poeten och översättaren Shadi Angelina Bazeghi på Författarnas Hus i Stockholm, i samtal om sitt skrivande med Athena Farrokhzad! Hon läser ur sin diktsamling Vingeslag (Gyldendal, 2015) tillsammans med Helena Boberg, som har översatt delar av den till svenska. Entréavgiften på 60 kr går till Ingen människa är illegal.

Hur skriver man skönlitterärt om krig, utan att glorifiera eller moralisera? Hur skriver man om en tid som är en nästan uteslutande destruktiv och som hela tiden riskerar att falla sönder medan man arbetar med att bygga upp dikten?

I Shadi Angelina Bazeghis diktsamling Vingeslag (Gyldendal, 2015) sammanförs minnen av krig och kärlek formulerat med vemod, sorg och en underfundig direkthet. I de danska recensionerna har hon bl.a. jämförts med poeterna Forough Farrokhzad och Inger Christensen.

En mørklagt by rejser sig fra havet
jeg har oversprøjtet mig med parfume

 

der stinker hele tiden     
af brændt menneskekød og knogler           
og de forkullede lig er            
konstant i mit synsfelt

 

vi går, jeg holder en eller anden i hånden, jeg er ved at hoste lungerne op ved hvert andet gadehjørne

 

himlen er høj, jeg har oversprøjtet mig med parfume  
jeg har en sølvfarvet taske og sølvfarvede negle og himlen er  
høj         
har jeg sagt dét, ufattelig høj af lidelserne

 

Bazeghi är född 1974 i Iran och bor i Danmark sedan 1986. Hon har översatt den iranska poeten Forough Farrokhzads dikter till danska i Lad os tro på begyndelsen af en kold årstid (Basilisk) och i antologin Kun stemmen bliver tilbage (Gyldendal). Sedan 2016 är hon medlem i den tvärnordiska tidskriften Kritikers redaktionsråd.

Entréavgiften på 60 kr går till Ingen människa är illegal. Betala i dörren eller sätt in summan direkt till Pg 47 25 43-8. (betalningsbekräftelse gäller som biljett). Drycker och tilltugg finns till självkostnadspris.

Föranmäl dig genom att klicka här och fylla i uppgifterna.

Antalet platser är begränsade – anmäl dig senast torsdagen den 25 februari.

 

Än en gång, varmt välkommen!

 

Evenemanget arrangeras av tidskriften Kritiker i samarbete med Sveriges Författarförbund och med stöd från Nordiska kulturfonden.