• Datum:
  • Plats: ABF-Huset, Stockholm

Onsdagen den 30 januari är det 1 200 dagar sedan kinesiska myndigheter kidnappade den svenske medborgaren och bokförläggaren Gui Minhai under en semesterresa i Thailand. Hans brott är med stor sannolikhet att ha publicerat regimkritisk verksamhet. I två år isolerades han från omvärlden utan advokat, rättegång och åtalspunkt.

Exakt två år senare ”frigavs” Minhai men hölls under polisbevakning i staden Ningbo utan möjlighet att lämna Kina trots att han endast är svensk medborgare. Tre månader efter ”frigivningen” kidnappade drygt tio civilklädda regimagenter Minhai som satt med två diplomater på ett tåg i staden Jinan, huvudstad i Shandong-provinsen. Sedan dess har den kinesiska diktaturen tvingat Gui Minhai att framträda i statlig tv och fördöma Sverige ifrån ett av de många hemliga underjordiska fängelserna i Kina.

För att ge stöd till Gui Minhai anordnas en stödmanifestation onsdag den 30 januari kl. 12.00 i ABF Stockholms foajé på Sveavägen 41.

Initiativtagare till manifestationen är Kurdo Baksi och den genomförs med stöd av Sveriges Författarförbund, Journalistförbundet, Svenska Förläggareföreningen och ABF Stockholm.

Medverkande:
Björn Wiman, kulturchef Dagens nyheter
Grethe Rottböll, ordförande i Sveriges Författarförbund
Jonas Nordling, ordförande i Journalistförbundet
Torbjörn Lodén, sinolog
Helena Giertta, chefredaktör Journalisten
Kurdo Baksi, författare
Med flera
För eventuella frågor kontakta Kurdo Baksi på 073 145 63 15.