• Datum:
  • Plats: TeaterStudio Lederman, Stockholm

 

 

 

Som mottagare av 2016 års stipendier har Stiftelsen Klas de Vylders Stipendiefond för Invandrarförfattare beslutat tilldela Shora Esmailian, Refik Licina och Anisur Rahman 50 000 kronor vardera. Stipendierna kommer att överlämnas på TeaterStudio Lederman i Stockholm. Efter presentationer av deras författarskap kommer pristagarna att intervjuas och läsa ur sina verk. Här bjuds också på musik, mingel och lättare förtäring.

Antal platser på teatern är begränsade – anmälan skickas till Ewa Ulander (eu@sff.info). Observera att lokalen inte är handikappanpassad.

 

Shora Esmailian (1981) föddes i Iran och kom som barn till Sverige.  Hon debuterade 2005 med ”Sprängkraft:Iran” (skriven tillsammans med Andreas Malm). Juryn motiverar stipendiet:

Shora Esmailian har gjort sig känd som kulturjournalist, irankännare och författare. I sin bok ”Ur askan. Om människor på flykt i en varmare värld” har hon skildrat hur den globala uppvärmningen drabbar den enskilda människan i form av klimatrelaterade katastrofer som torka och översvämningar. Inte minst kvinnorna får komma till tals i denna lysande reportagebok som för tankarna till 2015 års nobelpristagare Svetlana Aleksijevitj

Refik Licina (1956) från Montenegro kom till Sverige 1992.  Han debuterade med diktsamlingen ”Predikan för Eurydike” (2009) följd av novellsamlingen ”När nyponrosor blommar” (2013). Juryn motiverar stipendiet:

Refik Licina, översättare av svensk litteratur, författare och poet, har ordet i sin makt. I hans texter flätas dåtid och nutid ihop när vardagen ger sig till känna i antikens mytologi, när svenska landskap blir poetiska kontinenter och när den lilla människan förmår fröjdas över binas små magar, trots att kriget dånar runt omkring. På prosa och i poesi erbjuder Refik Licina oss läsare sitt eget perspektiv, som väcker mersmak.

Anisur Rahman (1978) kom till Sverige 2008 från Bangladesh. Efter flera tidigare verk på engelska och bengali debuterade han på svenska med diktsamlingen ”Sex årstider” (2012). Juryn motiverar stipendiet:

Anisur Rahman kom till Uppsala som fristadsförfattare där han nu är projektledare för Litteraturcentrum, litteraturkritiker och debattör. På svenska har Anisur Rahman medverkat i flera antologier. I diktsamlingen ”Sex årstider” speglar han sin erfarenhet av exil med stark känsla för naturen och årstiderna. Hans skrivande är språkligt, geografiskt och genremässigt gränsöverskridande. Han väver in Ted Hughes humor med Tomas Tranströmer och Rabindranath Tagore i dikter som fångar känslan för livet och tiden.

 

Ytterligare information lämnas av stiftelsens ordförande Karl Lindqvist:
Telefon: 036 – 46 551 eller mobil 070 58 46551
E-post: kallekiruna@hotmail.com