• Datum:
  • Plats: Östersjöns författar- och översättarcentrum, Visby

”Sensommar på Centret” – en litterär programserie på Östersjöns författar- och översättarcentrum i Visby

En programserie som pågår hela september med start på lördag 30 aug.

  • Hur är det att vara konstnär i dagens Kiev när bildäck brinner och gatsten kastas och gränserna mellan konst och politik, konst och protest, aktivism och installation verkligen suddats ut? Författare och konstnärer mitt i händelsernas förlopp reagerar omedelbart på det som händer och förmedlar bilden vidare. (Vasyl Lozynskyi)
  • Hur kommer det sig att en katalansk författare bosatt i Barcelona förlägger handlingen i sin bok till Visby? (David Nel∙lo)
  • Vad driver en svensk poet till att borra sig ner i det krigshärjade Syrien och sömlöst fläta samman poesi och politik? Resultatet är filmerna ”The City” och ”The Celebration” samt boken ”Till Damaskus” som kritikern Aase Berg i DN beskrev med orden: ”Det här är politisk poesi i full styrka.”(Marie Silkeberg)
  • Hur är det att vara författare i Estland idag? Om man begåvats med en skarp och rik fantasi och dessutom fått förmågan att förvalta gåvan kan den naturliga följden bli en mångfasetterad litterär karriär. Och så blev det. Teater, film, noveller, romaner, radiojournalistik; listan är lång och fältet brett. (Urmas Vadi)
  • Varifrån kommer historierna om en estnisk ryss på flykt i dagens Danmark, om udda öden i mellankrigstidens Estland och det äventyrliga sökandet efter meningen och sanningen? (Andrei Ivanov)

Möt Vasyl Lozynskyi, David Nel∙lo, Marie Silkeberg, Urmas Vadi och Andrei Ivanov på Östersjöns författar- och översättarcentrum under september månad i programserien ”Sensommar på Centret”. En chans att ta del av Silkebergs högaktuella verk samt stifta bekantskap med författare som vi låtit översätta till svenska enbart för detta program – nya  spännande litterära röster vars verk för första gången klätts i svensk språkdräkt. Ett program menat att vidga vyer och ge tanken näring.

Lördag 30 augusti, 18:00
Vart är du på väg, Ukraina? Vernissage, läsning, samtal och filmvisning med Vasyl Lozynskyi, poet och översättare från Lviv/Kiev, Ukraina.

Onsdag 3 september, 19:00
David Nel•lo, katalansk författare och översättare, läser ur och berättar om sin bok Herr Rutins nya liv där handlingen utspelar sig i Visby

Tisdag 9 september, 19:00
Marie Silkeberg visar filmerna The City och The Celebration  samt berättar om och läser ur Till Damaskus,  en bok hon skrivit med den palestinske poeten Ghayath Almadhoun.

Torsdag 11 september, 19:00
Urmas Vadi, estnisk dramatiker, författare och radiojournalist befinner sig just nu på Centret ”för att skriva världens bästa roman”. Samtal och uppläsning.

Onsdag 17 september, 19:00
Andrei Ivanov ser sig själv som en del av den ryska litterära traditionen, men identifierar sig med och tar näringen från sitt hemland Estland. Han berättar om sina erfarenheter och sitt sätt att skriva samt läser ur sin succéroman Harbins nattfjärilar.

Samtliga program i serien äger rum på Östersjöns författar- och översättarcentrum, Uddens gränd 3 på Klinten i Visby.

Vid varje tillfälle bjuds på förfriskningar och tilltugg.
Fri entré. Varmt välkomna!

Läs mer på arrangörens hemsida: www.bcwt.org