• Datum:
  • Plats: Författarförbundet, Stockholm

Inför utdelningen av BULT:s årliga debutantpris Slangbellan för bästa debutbok i kategorin barn- och ungdomslitteratur 2016 har juryn läst cirka 80 böcker, och bland dem valt att nominera följande:

Fantastiska fakta om djur av Maja Säfström (Natur & Kultur)
Med Fantastiska fakta om djur har Maja Säfström skapat en bladvändande faktabok som både ökar intresset och fördjupar förståelsen för våra medvarelser. Text och bild i fin symbiotisk utformning ger upphov till otaliga samtalsämnen och frambringar ett oemotståndligt behov av att lära sig mer om djur. En pärla för alla åldrar att sluka eller njuta av länge, i små portioner.

Veckan före barnbidraget av Elin Johansson (Rabén & Sjögren)
Veckan före barnbidraget gestaltar modigt tillvaron för den tappra ensamstående mamman och hennes barn i slutet på månaden när pengarna börjar tryta. Elin Johanssons finstämda och finurliga text harmonierar fint med Ellen Ekmans bilder som har hög igenkänningsfaktor. En trovärdig och spännande bok om ett vanligt samhällsproblem, men också om djup kärlek mellan förälder och barn.

Idag vet jag inte vem jag är av Ida Sundin Asp (Urax förlag)
I Idag vet jag inte vem jag är behandlar Ida Sundin Asp varsamt och respektfullt ett ämne som är ovanligt i en barnbok, nämligen demens. Detta lyckas hon med genom ett vackert språk och en berättelse som är både spännande, överraskande och ändå igenkännbar. Texten samspelar konstnärligt med de utsökta bilderna och bildar en djupt gripande helhet.

Debutantpriset Slangbellan initierades 1998 av Sektionen för barn- och ungdomslitteratur i Sveriges Författarförbund på initiativ av Helena Dahlbäck. Avsikten med priset är att lyfta fram debutanter och stimulera till fortsatt författarskap. Priset är också ett sätt för oss att hålla oss informerade om det som händer inom vår yrkeskår. Samtidigt får vi tillfälle att lyfta fram sådant vi saknar. Fördelen med att just vi delar ut ett pris är att vi inte behöver ta marknadsmässig hänsyn utan helt kan koncentrera oss på sådant som kvalitet, förnyelse och innehåll.

Priset består av en handtäljd slangbella av Kalle Güettler, ett diplom av Josefine Sundqvist och 30 000 kronor.

Mer information om Slangbellan och prisutdelningen kan du få av Julia Sandström (juliasandstrom@hotmail.se), eller Susanne Steneros (ss@sff.info, 08-545 132 24). För mer information om författarna hänvisar vi till förlagen.

Vi önskar alla välkomna på prisutdelningen!

BULT
Julia Sandström, Kristina Sjögren, Boel Werner och Anna Holmström-Degerman