• Datum:
  • Plats: Lunds stadshall, Lund

PRESSMEDDELANDE 2024-03-12

Juryns motiveringar

Dödsramsan av Max Byström Beydogan: Med skicklig hand väver Max Byström Beydogan samman starka teman som berör med en hisnande berättelse där de döda spelar en central roll. Sorg blandas med humor och som läsare dras du med i ett äventyr. Dödsramsan lyckas göra något uppfriskande och överraskande nytt av den traditionella spökhistorien.

Bror av Alex Khourie (pseudonym): Alex Khourie öppnar dörren till en verklighet som är mörk och saknar framtidstro. Bror skildrar barndomsgänget i orten där vänskap och familjeband byts ut mot gänglojalitet och drömmen om snabba pengar, status och makt. Språket är pricksäkert och får ungdomarna att kännas levande och trovärdiga.

Kuben av Nils Lundkvist: Kuben är en framtidsskildring om diktatur och frihet, men också om vänskap och starka familjeband. Nils Lundkvist låter karaktärerna få utrymme att växa fram och gripa tag om läsaren. Genom fina gestaltningar görs miljön levande och stämningsfull samtidigt som spänningen hela tiden håller läsaren i sitt grepp.

Prisutdelning

Priset består av en slangbella handtäljd av Kalle Güettler, ett diplom gjort av Martina Lundgren och en prissumma på 30 000 kronor. I år firar priset 25 år och delas ut under extra festliga former i samband med barnboksfestivalen Litteralund.

Tid och plats: Tisdag 16 april kl 15.45 på Lunds stadshall, Stortorget 9.

Slangbellan

Debutantpriset Slangbellan initierades 1998 av sektionen för barn- och ungdomslitteratur, Bult, i Sveriges Författarförbund och på initiativ av Helena Dahlbäck. Avsikten med priset är att lyfta fram debutanter och stimulera till fortsatt författarskap. Priset är också ett sätt för oss i Bult att hålla oss informerade om vad som händer inom yrkeskåren. Samtidigt som vi får tillfälle att lyfta fram sådant som saknas.

Fördelen med att just vi delar ut ett pris är att vi inte behöver ta marknadsmässiga hänsyn utan helt kan koncentrera oss på sådant som kvalitet, förnyelse och innehåll. De nominerade utses av en jury, och hela Bults styrelse väljer vinnaren.

Mer information. För mer information om Slangbellan och prisutdelningen, kontakta Per Berg, 070-478 39 45. För mer information om de nominerade författarna och pressbilder hänvisar vi till förlagen: