• Datum:
  • Plats: Författarförbundet, Stockholm

Fackförfattarsektionen Minerva inbjuder till nytt fackförfattarsamtal över en kopp kaffe/te och kaka
Tisdag 19 november 2013 kl. 16.00.

Vi prövar olika platser för samtalen, förra gången på café i Vasastan i Stockholm, den här gången i vårt eget hus på Drottninggatan 88B, 2 tr.

Som i juni samlas vi kring tre medlemmar, som talar om författarskapet, skrivandet, tänkandet, faktasamlandet och senaste boken.
KATARINA BJÄRVALL, MARIA FLINCK OCH TOMAS LÖFSTRÖM

KATARINA ger oss kanske svaret på frågan om varför mobilen får oss att ägna mer tid och uppmärksamhet åt den än åt våra barn. Katarina är frilansjournalist och författare till böcker om språk och mångkultur, om barn, tid och konsumtion och nu senast ”Var är du? Människan och mobilen” (2011). Där utgår hon från mobiltelefonen som symbol för rad samhällsproblem – ensamhet, oförmåga till närvaro, överkonsumtion, koncentrationsproblem, överskuldsättning och miljöförstöring. Och på vems sophögar tror ni de kasserade mobilerna hamnar?

MARIA är framför allt trädgårdshistoriker och etnolog – unik i sitt vetande och på att luska fram kunskap i olika källor om äldre tiders slottsträdgårdar såväl som bondens och torparens anspråkslösare trädgårdar och rabatter. Hur kan hon läsa ut så mycket om äldre blomsterrabatter i gamla svartvita fotografier? Och hur hittar hon andra källor? Maria blev en gång Augustprisvinnare genom detta och har nyligen kommit ut med boken ”Historiska trädgårdar: att bevara ett föränderligt kulturarv” (2013).

TOMAS är kulturjournalist och författare av otaliga resereportage, krönikor och böcker. Han har gett ut många böcker och skrivit om bl.a. Grekland, Afghanistan, Indien och Tibet, och driver ett bokcafé på Österlen. I senaste boken ”Den siste resenären: Torgny Sommelius en biografi” (2012) möts de två resenärerna genom att delvis resa utmed samma vägar men i olika tider. Hur knyter du, Tomas, ihop dig själv med TS, och varför kallar du honom den siste resenären, när du själv har rest så mycket långt senare?

Anmälan till Susanne Steneros på kansliet, ss@sff.info, eller till Annette Rosengren i Minervas styrelse, rosengren.annette@gmail.com, senast fredag 15 november.

Varmt välkomna!