• Datum:
  • Plats: Turkiska ambassaden, Stockholm

Journalister sätts i fängelse. Tidningar stängs och staten beslagtar tillgångarna. Tv-stationer och nyhetsbyråer bommas igen. Och medan du läser det här pågår häxjakten mot ännu fler journalister och författare i Turkiet när den despotiske presidenten Recep Tayyip Erdogan ser spöken överallt.

Nu är det hög tid att protestera.

På bara några dagar har de turkiska rättsmyndigheterna utfärdat arresteringsorder för 89 journalister. Samtliga misstänks för inblandning i den misslyckade statskuppen den 15 juli.

En av de gripna är den 72 -årige svensk-turkiske journalisten Sahin Alpay som bott i Sverige i många år och doktorerat vid Stockholms universitet. Även den kände författaren Asli Erdogan har gripits.

För varje timme som går försämras medieklimatet.

Främst drabbas medier som inte hyllar Erdogan, medier som ägnar sig åt normal journalistik.

De senaste attackerna mot medierna är mycket allvarliga och oacceptabla i ett land där situationen för journalister knappast var ett paradis före den misslyckade militärkuppen.

Med anledning av det förfärliga medieklimatet anordnar Sveriges Författarförbund, Svenska PEN, tidskriften Svartvitt  och Svenska Stödkommittén för mänskliga rättigheter i Turkiet en manifestation utanför den turkiska ambassaden.

Medverkande

Gunnar Ardelius (ordförande i Sveriges författarförbund)
Ola Wallin (internationell sekreterare i Svenska PEN)
Björn Wiman (Kulturchef på Dagens Nyheter)
Jonathan Lundqvist (Reportrar utan gränser)
Kurdo Baksi (Chefredaktör för Svartvitt)
Helena Giertta (Chefredaktör för Journalisten)
Ragip Zarakolu (turkisk förläggare)  m fl.

 

Anmäl din närvaro på evenemangets Facebook-sida.