• Datum:
  • Plats: Turkiska ambassaden, Stockholm

Den 3 augusti skulle journalisten Hamza Yalcin – svensk medborgare och medlem i Sveriges Författarförbund – flyga från Barcelona. På flygplatsen delgavs han en Interpolefterlysning utfärdad av Turkiet och frihetsberövades därefter. Sedan dess sitter Hamza Yalcin häktad.

Det är fullkomligt oacceptabelt. Sveriges utrikesminister Margot Wallström bör skyndsamt agera och göra allt som står i hennes makt för att förhindra att Yalcin utlämnas till Turkiet, där han hotas av livstids fängelse.

Sveriges Författarförbund uppmanar även de spanska myndigheterna att omedelbart frige Hamza Yalcin och låta honom återvända till Sverige.

Sveriges Författarförbund står i kontakt med Yalcins familj. De vädjar till svenska myndigheter att de ska arbeta konkret för att frige Hamza och också protestera mot Erdogans rättsutövande som skapar problem för många som bor och reser i Europa.

Kurdo Baksi, författare och journalist, är med och arrangerar manifestationen.

Han säger till Författarförbundet att det är uppenbart att Turkiet använder Interpol för att tysta ner Erdogan-kritiker och att det är viktigt att det bildas opinion mot Ankaras missbruk av Interpol. Tusentals EU-medborgare med rötter i Turkiet hotas av att frihetsberövas och till och med utlämnas till Turkiet.

På inga villkor får Erdogan exportera sina förbud mot yttrandefriheten till övriga Europa.

Kom och gör din röst hörd den femte september.

Välkommen!

Gunnar Ardelius
Ordförande Sveriges Författarförbund