• Datum:
  • Plats: Författarförbundet, Stockholm

Måndag den 17 september kl. 19.00 – 21.00 bjuder kulturföreningen Erya, i samarbete med Internationella Rådet/Författarförbundet och med stöd av Kulturrådet, på en poesikväll med sträckuppläsning. Författaren Yuan Yuan och poeten Youyou Yu från Kina, läser tillsammans med flera svenska kollegor.

Yuan Yuan, författare, född 1968, debuterade 1998, har gett ut romarna Släkthat, Dong Jinbu, ungkarl, och En ren slump, samt novellsamlingen Bara en vägg emellan. Staden Chengdu spelar en central roll i Yuan Yuans skrivande, en stad som påminner om ”en hägring i öken” och ”liknar någonting som tynar bort i skymningen”. Hon skriver framför allt om kvinnorna som lever i den sydvästkinesiska storstaden; kvinnorna och deras vardagliga men livslånga drömmar och mardrömmar i en stad där de tillsynes trivs och samtidigt känner sig konstant rastlösa och desperata i.

Youyou Yu, poet, född 1990, debuterade 2006, har idag över två hundra dikter publicerade, varav flera i diktsamlingarna De sju åren och Jag är ett fiskbete. Hennes tidigare dikter är lekfulla undersökningar av kropp och sexualitet och upplevdes i Kina som provocerande av många. Idag säger hon att hon gärna skriva som en taijimästare, eller som en utomstående; observerande och med distans. Men hon vill inte bara undersöka saker och ting, utan ställer också många frågor i sin poesi.

Vi lånar en av Youyou Yus dikter, Kroppar i luften, som kvällens tema och läser dikter som handlar om kroppar. Arbetande kroppar, insjuknade kroppar, kroppar och sexualitet, kroppar som talar och tiger, kroppar som vi äger och inte äger. Läser gör: Elis Burrau, Helena Boberg, Clara Diesen, Sam Carlquist, Cecilia Hansson, Lina Hagelbäck, Johan Jönson, Alma Kirlic, Ulrika Nielsen, Jens Klitgaard Nelsson och Lina Rydén Reynols.

Vi bjuder på dryck och snacks, givande samtal och utbyten.

Anmäl dig till info@forfattarforbundet.se och ta gärna med en vän!