• Datum:
  • Plats: Författarförbundet, Stockholm

Turkmenistan. Ett vackert land. Ett före detta sovjetstyrt land. Ett land som kan stoltsera med att ha ”Dörren till helvetet” på sina ägor. Ett land där mycket är förbjudet. Ett land dit det smugglas skönlitteratur och översättningar från Sverige.

Internationella Rådet bjuder in till en kväll om Turkmenistan. Två röster kommer att berätta med ord och bilder om landets, samhällets och den inhemska litteraturens historia, utveckling och samtid.

Ak Welsapar är författare, poet och journalist från före detta sovjetrepubliken Turkmenistan. Han har en magisterexamen i journalistik och en magisterexamen i litteraturteori. Han skriver sina verk på turkmenska, ryska och svenska, men inga av hans böcker kan lånas på bibliotek eller köpas i Turkmenistan, eftersom hans namn, sedan mer än tjugo år tillbaka toppar listan över förbjudna turkmenska författare. Ak bor i Sverige sedan 1994, är medlem i Författarförbundet och hedermedlem i Internationella Pen.

Jens Westlund är statsvetare med inriktning mot de postsovjetiska staterna och en av få som har fått möjlighet att resa runt i Turkmenistan och intervjua högt uppsatta tjänstemän inom den turkmenska regimen. Resan genomfördes under april 2011 och var ett återbesök från hans första besök i Turkmenistan 2005. Jens skriver för närvarande en bok om Turkmenistan.

Varmt välkomna till Författarnas Hus, Drottninggatan 88 B den 20 april klockan 19.00

Vi bjuder på juice och smörgås. Anmäl er gärna i förväg till Anton Samuelsson (as@sff.info).

 

Viveka Sjögren

Ordförande för Internationella Rådet