• Datum:
  • Plats: Pustervik, Göteborg

Varmt välkommen till Prata! om gratisarbete i Göteborg den 15 mars på Pustervik, Järntorget 12 kl. 14–16. Efterföljande mingel i baren. Fri entré.

Medverkar gör Thomas Engström, författare och krönikör; Linda Spåman författare, konstnär, scenograf och illustratör; Lennart Eng illustratör och ordförande i Svenska Tecknare.

Tema
Den senaste tiden har Svenska Tecknare uppmärksammat kraven på illustratörer och formgivare att ställa upp gratis. Därför att projektet inte har någon budget, därför att det är ett gott ändamål, eller bara för att det är så ”roligt” och ”bra att synas”. Underminerar detta hela branschens möjligheter att ta betalt? Urholkar ”gratiskulturen” synen på vår professionalitet?

Å andra sidan: Finns det sammanhang där det är rätt att bidra utan att ta betalt, kanske för att man är engagerad i en fråga? Hur vet man vilket som är rätt tillfälle? Vad är skillnaden mellan att man marknadsför sig och att man blir utnyttjad? Det här är frågor som väcker starka känslor som vi samtidigt ofta undviker att diskutera. Någon kanske inte vill berätta att man gjorde det gratis. En annan vill inte verka girig. En tredje oroar sig för att själva diskussionen öppnar för mer gratisarbete. Men om vi ska kunna organisera oss för bättre villkor, måste vi också våga ta diskussionen om gratisarbetets pris.

Medverkande
Thomas Engström, författare, skribent och översättare. 2013 utkom han med spänningsromanen Väster om friheten, första delen i en serie politiska thrillers med huvudpersonen Ludwig Licht. Boken belönades med Svenska Deckarakademins debutantpris 2013. Thomas Engström är utbildad jurist, skriver om kultur, utrikesfrågor och politik i nyhetsmagasinet Fokus och i Svenska Dagbladet. För sina krönikor i Fokus vann Thomas Engström 2008 Sveriges tidskrifters pris som Årets krönikör. Läs Thomas Engströms krönika om gratisarbete i Fokus.

Linda Spåman, författare, konstnär, scenograf och illustratör. Hon debuterade 2005 med serieromanen Kötthuvudet. 2012 utkom Misslyckat självmord i Mölndals bro som vann guld i Svenska Tecknares tävling Kolla! året efter. 2012 mottog hon också pris ur Albert Bonniers stipendiefond för yngre och nyare författare. 2013 släpptes BRF Ensamheten.

Lennart Eng, illustratör och bilderboksskapare. 1996 fick Lennart Eng Libers läromedelspris. År 2000 vann han Opals faktabokstävling med boken Myra. År 2003 nominerades hans bok Valdemar i världshavet till Augustpriset. Sedan 2006 är Lennart Eng ordförande i styrelsen för Svenska Tecknare. Han sitter dessutom med i juryn för ALMA (Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne).

Info
NÄR: 15 mars kl 14.00 – 16.00. Paus med lördagskaffe och te.
VAR: Pustervik, Järntorget 12, Göteborg.
HUR: Ingen entréavgift. Samtalet är öppet för alla, ingen anmälan krävs. Meddela dock gärna din närvaro så vi vet ungefär hur många vi blir, vast@svenskatecknare.se.

Pusterviks Bar är öppen för mingel efter samtalet.

Varmt välkomna önskar Svenska Tecknare!

Evenemanget på Svenska Tecknares hemsida