• Datum:

Med anledning av det våld och krig som pågår mellan Israel och Hamas, krig i Europa, och barn som i Sverige rekryteras som barnsoldater in i kriminalitet, initierar författaren och journalisten Ulrika Nandra, med stöd av Författarcentrum Väst, den oberoende manifestationen Författare för fred.

Fred som begrepp, mål och lösning lyser med sin frånvaro. Istället ser och hör vi våld, ännu mer våld. Hämnd, och ännu mera hämnd. Död, och ännu mera död. Vi ser i skuggan av våldet hur röster tystas och yttrandefriheten misshandlas.

Författare för fred är en oberoende manifestation som lyfter blicken och framhåller människans rätt till ett liv utan våld, över alla gränser – oavsett geografisk tillhörighet, etnisk härkomst, politisk åskådning eller religiös trosuppfattning. Fred angår oss alla.

Författare över hela världen skildrar på olika sätt det mänskliga livet, dess villkor och komplexitet och förunderliga värld. I litteraturens värld finns inga gränser, vi kan känna igen oss i texter från världens olika hörn, vi kan förundras och förfäras och fascineras – för vi känner igen – för att vi alla är människor med likartade behov och känslor. Tisdagen den 14 november samlas vi för att påminna om att stå upp för freden är att inte vända bord blicken, att stå upp när andra inte orkar. Fred är både abstrakt och konkret, precis som demokrati ska freden fyllas med ett innehåll. Fred kräver omsorg och stöd. Fred är så mycket mer än ett vackert ord.

Ulrika Nandra inleder manifestationen med ett kort tal, Författarcentrum Västs ordförande Hanna Jedvik säger några ord, och ytterligare någon författare kommer att läsa upp korta stycken som på olika sätt berör fred. Vi hoppas att vi blir många som tänder upp novemberkvällen med lamporna på våra telefoner, varje ljus kan representera ett eller tusen liv.

Tid och plats: Tisdag 14 november kl 18.00 på Götaplatsen i Göteborg