Maryna Zolatava, Henadz Mazheika, Iryna Leushyna, Ksenya Lutskina , Andrei Kuznechyk, Yahor Martsinovich, Dzianis Ivashyn, Pavel Mazheika, Aliaksandr Liubenchuk och Aliaksandr Ivulin sitter alla fängslade i Belarus – bara för att de har utövat sitt arbete. De har många kollegor, både i Belarus och andra länder, som fängslats av samma anledning.

”Det fria ordet är mycket hotat just nu runt om i världen”, säger Kurdo Baksi, initiativtagare till julkortsskrivandet. ”Vi måste visa solidaritet med kollegor som betalar ett högt pris, inte minst i Belarus.”

Belarus innehar plats 153 i Reportrar utan gränsers pressfrihetsindex 2022. Idag sitter 29 journalister och tre mediearbetare i fängelse. I augusti 2021 förklarade Högsta Domstolen i Minsk Belarus Association of Journalists (BAJ) olagligt. Vi är många som tänker på de fängslade journalisterna. Flera svenska publicister kunde skicka var sitt julkort till en fängslad journalist i Belarus.

Idag, 22 december, överlämnas de julkort som svenska publicister skrivit till sina fängslade kollegor i Belarus. Korten lämnas till Belarus ambassad i Nacka.

Följande svenska publicister har skrivit korten

Ulrika Hyllert ordförande Journalistförbundet
Karin Pettersson kulturchef Aftonbladet
Björn Wiman kulturchef Dagens Nyheter
Karin Olsson biträdande chefredaktör Expressen
Anders Q Björkman biträdande kulturchef Svenska Dagbladet
Grethe Rottböll ordförande Sveriges författarförbund
Jesper Bengtsson ordförande Svenska PEN
Helena Giertta chefredaktör tidningen Journalisten
Erik Larsson chefredaktör Omvärlden
Martin Kaunitz förläggare
Thomas Olsson förläggare

Länkar med information om de drabbade journalisterna i Belarus

Maryna Zolatava
Pavel Mazheika
Iryna Leushyna
Dzianis Ivashyn
Aljaksandr Liubenchuk
Yahor Martsinovich
Andrei Kuznechyk
Aliaksandr Ivulin
Kseniya Lutskina
Henadz Mazheika

Nyårshälsningar till fängslade författare

Sveriges Författarförbunds och Svenska Pens medlemmar träffas årligen för att skriva nyårshälsningar till fängslade kollegor. 12 december skrevs årets nyårshälsningar som har skickats per post.