Gå till innehållet

Inbjudan till debutantdag!

Är du författare eller översättare och har gett ut en eller två böcker, eller är på gång med din första? Välkommen till vår debutantdag!

Välkommen till Författarförbundets debutantdag!

Datum: 18 april, 2018

Plats: Författarförbundet, Stockholm

För dig som är debuterande författare eller översättare och som inte kan söka medlemskap i Sveriges Författarförbund erbjuder vi en kostnadsfri avtalsgranskning vid utgivning eller översättning av ett verk. Vi har uppmärksammat att det finns många frågor inför avtalstecknande men också andra frågor rörande arvoden vid uppdrag och företagande. Nu bjuder vi in dem som debuterat med ett verk eller en översättning till en kostnadsfri halvdagskurs med fokus på de frågor som vi ser uppkommer när man är ny i branschen.

Efter kursen för debutanter startar kvällsprogrammet med samtal och författarläsningar. Medlemmar, förlag och andra intresserade är inbjudna.

När: Onsdagen den 18 april kl. 13.00 – 17.00 (kurs), kl. 17.00 – 19.00 (kvällsprogram).

Var: Författarnas Hus, Drottninggatan 88 B, Stockholm.

Anmälan: Anmäl dig till Susanne Steneros på e-post susanne.steneros@forfattarforbundet.se.

Programmets innehåll:

13.00 – 14.00    Presentation av författar- och översättaravtal historiskt och i nutid.

14.00 – 15.00    Upphovsrätt. Information om förlagsavtal, agentavtal och andra upphovsrättsliga avtal. Ni kommer även att diskutera i grupp.

15.00 – 15.20   Fika

15.20 – 15.50   Författarcentrum och Översättarcentrum presenterar sin verksamhet.

50 – 16.40 Arvoden vid uppdrag, ekonomi och företagande.

16.40 – 17.00  Frågestund

17.00 – 19.00 Kvällens konferencier Grethe Rottböll inleder med ett samtal med vår ordförande Gunnar Ardelius som tilldelades Slangbellanpriset 2006 för sin roman Jag behöver dig mer än jag älskar dig och jag älskar dig så himla mycketutgiven på Rabén & Sjögren. Gunnar Ardelius kommer även att läsa ur sin debutbok.

Katapultpristagaren Linus de Faire som tilldelades pris för 2017 års bästa skönlitterära debut läser ur sin debutroman Boken om Yousef utgiven på Albert Bonniers förlag.

Slangbellanpristagaren läser ur sin debutbok (delas ut den 11 april).

Saga Miketinac som belönades med Lilla Augustpriset 2017 läser ur sin text Den röda cykeln.

Natalie Lantz läser ur sina översättningar av poeten Dan Pagis, som i vår ges ut under titeln Signaler från ofantliga avstånd. Uppläsning på hebreiska och svenska.

Varmt välkomna!

Författarförbundet har två debutantpriser som delas ut till årets bästa skönlitterära debut (Katapultpriset) och årets bästa barn- och ungdomsboksdebut (Slangbellan). Läs mer om debutantpriserna under respektive sektion.