Debattartikel i Dagens Nyheter 2021-08-17:

Ställ upp för Gui Minhai och yttrandefriheten, svensk idrottsrörelse!

Enligt en färsk opinionsundersökning som Novus gjort på uppdrag av Radiosporten tycker en majoritet av svenskarna att Kina inte ska stå värd för Olympiska Spelen (OS) som invigs den 4 februari nästa år.

Det är ju fantastiskt att höra att så många inte tycker att Sverige ska ställa upp i vinter-OS i Kina. Att man förknippar dem som ska kämpa för den blågula fanan med yttrandefrihet, demokrati och försvar för de mänskliga rättigheterna.

Vi känner oss stolta!

Stolta över att det är en självklarhet för sextiofem procent av befolkningen att Sverige inte deltar i en tävling i ett land som inte bara sätter egna folkslag i arbetsläger och torterar dem, utan också lägger sig i Sveriges inre angelägenheter genom att kidnappa en svensk medborgare, skymfa svensk lagstiftning genom att kalla ett svenskt medborgarskap för kinesiskt, motarbeta svensk yttrandefrihet och hota svenska medier och journalister.

Att sextiofem procent av svenska folket helt enkelt anser att sådana idrottssegrar inte vore särskilt ärofyllda.

Det är ju inte fråga om att idrotten ensam ska bära kampen för yttrandefriheten. Vilken befängd idé. Det är förläggaren och författaren Gui Minhai som har burit den ensam i exakt sjuttio månader och nu också ytterligare två kanadensiska medborgare, anklagade för samma sak som Gui Minhai. I fängelse borta från sina familjer, sina arbeten, sina sammanhang och sin frihet.

Vi vill att det som har varit en självklarhet för oss – Sveriges journalister, författare, översättare, förläggare – nämligen att fördöma godtyckliga frihetsberövanden, tortyr och skenrättegångar också ska vara en självklarhet för våra idrottsutövare.

Vi vädjar därför till Sveriges idrottsrörelse att tillsammans med oss göra det som större delen av svenska folket tycker; stå stadig i övertygelsen om att försvara de blågula färgerna. Denna gång handlar det om att visa styrka genom att inte resa till vinter-OS i Peking.

Att tro att man kan påverka en despotisk stormakt genom uttalanden utan konsekvenser är naivt. Varför skulle Kina ändra beteende när det inte kostar någonting alls?

Kina har bollen. Kina kan visa sig värdigt vår medverkan genom att respektera vår lagstiftning och våra rättigheter.

Men om inte vi står för våra värderingar, vem ska då göra det?

Sveriges idrottsrörelse är i dag, tisdagen den 17 augusti klockan tolv, välkommen till en manifestation utanför Kinas ambassad till stöd för Gui Minhais frihet.

Grethe Rottböll, ordförande i Sveriges författarförbund
Kurdo Baksi, författare

…………………………………………………………………………..

Läs mer om manifestationen här.