Den 17 oktober 2015 kidnappade kinesiska myndigheter den svenske medborgaren och bokförläggaren Gui Minhai under en semesterresa i Thailand. Hans ”brott” är med stor sannolikhet att ha publicerat regimkritiska böcker. I två år isolerades han från omvärlden utan advokat, rättegång och åtalspunkt.

Exakt två år senare ”frigavs” Minhai och hölls under uppsikt i en bostad i staden Ningbo utan möjlighet att lämna Kina trots att han endast är svensk medborgare. Tre månader efter den s.k. frigivningen kidnappade drygt tio civilklädda regimagenter Minhai som då satt med två diplomater på ett tåg nära Beijing. Sedan dess har den kinesiska diktaturen tvingat Gui Minhai att framträda i statlig tv och fördöma Sverige ifrån ett av de många hemliga underjordiska fängelserna i Kina.

Med anledning av detta anordnas en stödmanifestation för Gui Minhai på Internationella dagen för pressfrihet den 3 maj, kl. 12.00 utanför Kinas ambassad i Stockholm (Lidovägen 8, Djurgårdsbrunnsviken).

Initiativtagare till manifestationen är Kurdo Baksi och genomförs med stöd av Sveriges Författarförbund och Svenska PEN.

Medverkande:
Karin Olsson kulturchef Expressen
Ulrika Kärnborg vice ordförande Sveriges Författarförbund
Anders Q Björkman, biträdande kulturchef Svenska Dagbladet
Helena Giertta Chefredaktör Journalisten
Ulrika K Engström Kommittén för fängslade författare, Svenska PEN
Konferencier: Kurdo Baksi

För eventuella frågor, kontakta 073 – 145 63 15