Motiveringen lyder: ”Under många år drev Gui Minhai ett förlag och en bokhandel med bas i Hongkong. Han skrev själv och publicerade andra. Ett arbete i yttrandefrihetens tjänst. För detta fängslades Gui Minhai. Priset ges till hans outtröttliga arbete för det fria ordet, till stöd för hans frigivning och rätt att återuppta sin publicistiska verksamhet.”
– Vi är väldigt glada att kunna ge priset till Gui Minhai, även om han på grund av sin fångenskap inte kan ta emot det själv. PEN kommer arbeta för hans fall till den dagen han släpps fri, säger Jesper Bengtsson, ordförande i Svenska PEN.
Prisutdelningen äger rum på Sven-Harrys konstmuseum i Stockholm på Fängslade författares dag den 15 november, kl. 18.00. Kulturminister Amanda Lind kommer att dela ut priset. Under kvällen kommer en tom stol att placeras på scenen, som en symbol för Gui Minhais frånvaro.
Det har gått fyra år sedan Gui Minhai frihetsberövades i Kina. Han sågs senast den 17 oktober 2015 när han lämnade sin semesterlägenhet i Pattaya, Thailand, i sällskap med en okänd man. Sedan dess är han isolerad från omvärlden och nekad rätten till såväl juridisk prövning som konsulära besök från svenska myndigheter. Ännu i dag vet vi inte vad han anklagas för, men de kinesiska myndigheterna har medgett att han är ”föremål för tvångsåtgärder”. Frihetsberövandet av Gui Minhai är ett steg i ledet i Kinas kraftigt försämrade press- och yttrandefrihet sedan Xi Jinping blev president 2013. I dag ligger Kina på plats 177 av 180 nationer på Reportrar utan gränsers pressfrihetsindex.
Gui Minhai, född 5 maj 1964 i Ningbo, är en kinesiskfödd svensk förläggare och författare. 2012 startade Gui Minhai bokförlaget Mighty Current Media i Hongkong som ger ut böcker om fastlandspolitiska intriger och insiderinformation från det kinesiska kommunistpartiet som är förbjudna i fastlandskina. Som författare och förläggare av regimkritisk litteratur, är fängslandet av Gui Minhai av allt att döma ett svar på hans oppositionella hållning mot den kinesiska regimen.
Gui Minhai är hedersmedlem i Svenska PEN. Organisationen har arbetat aktivt för hans frigivning sedan hans försvinnande och fördömer starkt de kinesiska myndigheternas behandling av honom. De vagt formulerade anklagelserna mot honom utan några bevis, kränker inte bara hans yttrandefrihet utan även rättsstatens grundläggande principer.
Om Tucholskypriset: Tucholskypriset är ett litterärt stipendium på 150 000 svenska kronor som delas ut av Svenska PEN till en förföljd, hotad eller landsflyktig författare eller publicist. Priset instiftades 1985 till författaren Kurt Tucholskys minne. Den första att få priset 1985 var Adam Zagajewski. Förra årets pristagare var den iranska människorättsjuristen och skribenten Nasrin Sotoudeh. Läs mer om prisutdelningen här.
För mer information kontakta: Elnaz Baghlanian, elnaz.baghlanian@svenskapen.se