Bults årliga debutantpris Slangbellan för bästa debutbok i kategorin barn- och ungdomslitteratur går 2022 till Sara Mauritzon för boken Silvermannen (Bonnier Carlsen).

Juryns motivering

”Med varm hand öppnar Sara Mauritzon dörren mot det magiskt förhöjda i Silvermannen. Mytologi vävs skickligt ihop med det vardagsnära livets utmaningar för den som är ensam och vilsen. Omsorgen om karaktärerna är tydlig, och framställningen av såväl barn som asagudar är uppfriskande oklyschig. Här har vi berättarkonst på hög nivå, i en genomarbetad historia som kommer nära läsaren.”

Prisutdelning

Priset består av en handtäljd slangbella gjord av Kalle Güettler, ett diplom i original av Elisabet Ericson och 30 000 kronor. Det delades ut idag, 26 april 2023, på barnboksfestivalen Litteralund i Lund.

Övriga nominerade

Nominerade i år var även Regnbågsbebisen av Josefine Engström (Natur & Kultur) och Yani av Nora Khalil (Natur & Kultur).

Utan sponsorer, ingen Slangbellan

Slangbellan 2022 delas ut med stöd av Bonnier Carlsen, Hegas, Idus förlag, Junibacken, Lilla Piratförlaget, Natur & Kultur, Opal, Ordalaget bokförlag, Rabén & Sjögren, Jujja Wieslander och Stefan de Vylder. Stort tack!

Om Slangbellan

Debutantpriset Slangbellan initierades 1998 av sektionen för barn- och ungdomslitteratur, Bult, i Sveriges Författarförbund och på initiativ av Helena Dahlbäck. Avsikten med priset är att lyfta fram debutanter och stimulera till fortsatt författarskap. Priset är också ett sätt för oss i Bult att hålla oss informerade om det som händer inom vår yrkeskår. Samtidigt får vi tillfälle att lyfta fram sådant vi saknar. Fördelen med att just vi delar ut ett pris är att vi inte behöver ta marknadsmässiga hänsyn utan helt kan koncentrera oss på sådant som kvalitet, förnyelse och innehåll. De nominerade utses av en jury, och hela Bults styrelse väljer vinnaren.

Fotot på Sara Mauritzon är taget av Nille Leander.

Tidigare Slangbellan-pristagare