Pressmeddelande 25 augusti 2022

Som mottagare av 2022 års stipendier har Stiftelsen Klas de Vylders Stipendiefond för Invandrarförfattare beslutat tilldela Jasim Mohamed och Sami Said 100 000 kronor vardera. Stipendierna kommer att delas ut på Författarnas och översättarnas hus på Drottninggatan 88 B i Stockholm den 10 november.

Presentation och juryns motiveringar

Jasim Mohamed, född 1962 i Ur i Irak, är poet och översättare. Han debuterade med diktsamlingen Övningar in i ett annat språk, 2005 på Fredlaer Förlag, och har sedan dess fortsatt publicera sig både som poet och som författare av sakprosa. Jasim Mohamed har översatt poesi från arabiska till svenska, och även från svenska till arabiska. Bland annat har han till arabiska översatt Trilogin av Bruno K. Öijer, poesi av Hanna Nordenhök och barnböcker.

Juryns motivering: Jasim Mohamed är poeten från Ur som i sitt avskalade och vackra språk har med sig både sitt bibliska arv, sin barndom och sin samtid. Han diktar om människans villkor och om tillhörighet och främlingskap, avvisar likgiltigheten inför världens lidande genom en poesi fylld av motstånd. Utöver sitt författarskap är Jasim Mohamed en generös kulturbärare och kulturförmedlare, flerfaldigt prisad för sin gärning som översättare av poesi till och från arabiska och introduktör av världens poesi.

Sami Said, född 16 juli 1979 i Keren i Eritrea, är en svensk författare. Sami Said kom till Sverige med sin familj när han var omkring tio år gammal. Uppvuxen i Göteborg, i stadsdelen Biskopsgården. Han debuterade 2012 med den kritikerrosade romanen Väldigt sällan fin på Natur & Kultur.

Juryns motivering: Sami Said har en unik berättarröst och en fantastisk berättarglädje. Hans ofta ensamma och tafatta huvudpersoner möter livet med ett slags förundrad ömhet snarare än med ilska och desperation. I Saids ibland farsartade skildringar av flyktingars öde i ett allt hårdare Europa är det humor och vänskap snarare än elände som präglar historierna.

Kontakt

Ytterligare information lämnas av stiftelsens ordförande Viveka Sjögren, 070 250 69 91.