Författaren, debattören och poeten Göran Greider får årets Göran Palm-stipendium. Stipendiet är på 10 000 kronor och delas ut för tredje året. Tidigare stipendiater är författaren Susanna Alakoski och poeten Bengt Berg.

Motivering

Med skarp blick följer, formar och formulerar Göran Greider samtidens stora frågor i förundrande poesi, skarpa debattinlägg och politiska kommentarer. Ett omtumlande författarskap som rymmer alla livets väsentligheter och motsägelser.

Utdelningsceremoni den 25 april

Utdelningsceremonin äger rum den 25 april på Jakobsbergs folkhögskola. Stipendiemottagaren Göran Greider sammanstrålar då med skådespelaren Helge Skoog, skogsdebattören Eva Lotta-Hultén och miljöpoeten Jonas Gren under en heldag med temat ”Skogen, miljön och klimatet”, viktiga ingredienser i Göran Palms storverk Vintersagan i Sverige.

Program lördag 25 april kl 12.00–16.00

      • Göran Greider, Eva-Lotta Hultén, journalist och skogsdebattör, och Jonas Gren, poet och miljödebattör föreläser.

Helge Skoog, skådespelare, uppför delar av Sit down tragedy av Göran Palm, en pjäs som spelades på Stockholms stadsteater 2010.

Om stipendiet

Göran Palm-stipendiet delas ut årligen och ges till en grupp, person eller organisation som arbetar i Göran Palms anda. Det är styrelsen på Jakobsbergs folkhögskola som utser stipendiaten på förslag av en kommitté bestående av representanter från familjen Palm, föreningen Liv i Sverige, Jakobsbergs folkhögskola och Sveriges Författarförbund.