När Mariupol besköts av ryska soldater våren 2022 förstördes bland mycket annat barn- och ungdomsbiblioteket. Bibliotekarien Yulia Vasylenko och hennes kollegor startade då ”Library in a suitcase”, en verksamhet som till stor del bedrivs på webben med tävlingar, samtal, bokpresentationer och andra interaktiva evenemang.

Allt som finns kvar av biblioteket i Mariupol ryms i en resväska, därav namnet ”Library in a suitcase”. ”Library in a suitcase” har nu också blivit en insamlingskampanj i Sverige. Alla insamlade medel går oavkortat till Ibby Ukraina och projektet som Ibby Sverige kallar ”Ett bibliotek i en resväska – för barn på flykt i Ukraina”. Författarförbundets barn- och ungdomslitterära sektion Bult, Svensk biblioteksförening, Svenska Förläggareföreningen, Svenska Barnboksakademin och Svenska Tecknare stödjer kampanjen.

Vill även du stödja kampanjen?

Du kan hjälpa till genom att swisha ditt bidrag – eller sätta in pengar på Ibby Sveriges plusgiro. Märk betalningen med ”Ukarina”.
Swish 1230588442 – plusgiro 55 77 87–9 

Ibby Sverige

Ibby Sverige arbetar för att sprida kännedom om svensk barnlitteratur utomlands och introducera utländsk barnlitteratur i Sverige genom Ibbys nätverk i ett 70-tal länder. Ibby är en förkortning av Intern Board on Books för Young People. Läs mer om Ibby Sverige och projektet Ett bibliotek i en resväska.