I dag präglas nyhetsförmedlingen av den för demokratin så viktiga installationen av USA:s president Joe Biden. Det är en avgörande händelse för demokratin i världen. Men avgörande är också hur vi värnar varje enskild människas rättigheter. Därför låter vi ingenting överskugga det faktum att idag också är tre år sedan då den svenske medborgaren och publicisten Gui Minhai kidnappades av de kinesiska myndigheterna på ett tåg i staden Jinan.
Det diktaturer som Kina vill är att vi ska rikta blicken åt ett annat håll, att vi ska glömma. Just därför glömmer vi inte. Vi tillika med alla andra demokratiska länder har författare, förläggare och journalister vars uppgift är att aldrig släppa taget om de mänskliga rättigheterna.
De gäller lika mycket för bevakningen av Kapitolium och det demokratiska presidentvalet i USA som friheten för den enskilda medborgaren i Sverige.

Vi ger aldrig upp kravet på att Sveriges utrikesdepartement gör sitt yttersta för att hämta hem den svenska yttrandefrihetsfången Gui Minhai.

Kristina Ahlinder, vd Svenska Förläggareföreningen
Robert Aschberg, ordförande Publicistklubben
Kurdo Baksi, författare
Jesper Bengtsson, ordförande Svenska PEN
Erik Halkjaer, ordförande Reportrar utan gränser
Ulrika Hyllert ordförande Journalistförbund
Jesper Monthán, ordförande Svenska Förläggareföreningen
Grethe Rottböll, ordförande Sveriges Författarförbund