Hösten 2001 tystnade den fria pressen i Eritrea. Alla oberoende medier stängdes ner och hundratals personer greps, bland dem flera journalister och oppositionella. En av dem var den svensk-eritreanske journalisten och författaren Dawit Isaak.

Sedan dess sitter Dawit Isaak fängslad i Eritrea utan rättegång och utan kontakt med omvärlden. Hans brott var att göra sitt arbete som journalist i Eritrea, det land som ligger längst ned i Reportrar utan gränsers lista över länders pressfrihetsindex.

Dawit Isaak har blivit en symbol för kampen för yttrandefrihet, men bakom symbolen finns en människa. En människa som har fråntagits rätten till sin frihet. En människa som borde varit här hos oss. Och det är det som Författarförbundet med flera organisationer vill uppmärksamma genom aktionen som pågår under den 24 maj.

#dawitisaaksplats

I aktionen “Dawit Isaaks plats”, som initierats av Reportrar utan gränser, kan den som vill lägga upp filmer och bilder av tomma platser runt om i landet på sociala medier med hashtaggen #dawitisaaksplats. Detta för att visa på alla platser som Dawit Isaak skulle ha kunnat befinna sig på om han inte suttit fängslad. Vi gör det för att lyfta frågan om hur det är möjligt att Dawit Isaak, efter 20 år i fängelse, ännu inte är fri. Vi gör det för att visa vår solidaritet – och vi gör det för att på nytt upprepa kravet om att han måste friges.
”Vi behöver också påminna oss själva om att kampen för yttrandefrihet är en kamp vi alla måste föra!” säger Grethe Rottböll, ordförande i Sveriges Författarförbund.

Utöver den digitala aktionen har en debattartikel publicerats i Expressen.