Författaren Mats Söderlund valdes till ny ordförande på KLYS årsmöte måndagen den 27 maj. Söderlund efterträder Anna Söderbäck som varit ordförande i fem år. Framför honom ligger nu det viktiga arbetet med att driva kulturskaparnas frågor inom ramen för KLYS kulturpolitiska plattform inför valet 2014.

– Landets kulturpolitiker och tjänstemän behöver spotta upp sig, tillsammans kan vi ta fighten för ett sprudlande kultursamhälle. Vi är många som brinner för kultur i alla dess former och som tror på kulturens kraft, säger Söderlund.

– KLYS och dess 15 medlemsorganisationer med 30 000 professionella kulturskapare sitter på bred och djup kunskap, den vill jag föra fram i den politiska debatten. Vi går mot ett kultursamhälle där alla som skapar konst och kultur behövs.

Författaren Mats Söderlund debuterade med diktsamlingen ”Det står en pöbel på min trapp” på Bonniers förlag 1992 och vann det årets Katapultpris för bästa skönlitterära debut. Han har sedan dess publicerat ytterligare sju diktsamlingar och är nu aktuell med sin första roman, Observatoriet.

Mats Söderlund var ordförande i Sveriges Författarförbund mellan 2005 och 2012 samt vice ordförande i Sveriges Författarfond 2005 till 2011. Han är också ledamot av Svenska Unescorådet.

För mer information vänligen kontakta:

Ordförande Mats Söderlund
mats.soderlund@telia.com
Twitter: @Matsthepoet
Tel: 070 228 92 25

Förbundssekreterare Ulrica Källén Lörelius
ulrica.kallen@klys.se
Tel: 0733 40 00 33

Om KLYS: www.klys.se