Litteraturscenens program presenteras på Bokmässans webbsida.
Seminarierna nedan äger rum på andra scener och kräver inträdesbiljett.

Torsdag 12.00-12.45 sal J2: AI och litteraturen

När slutar artificiell intelligens att uppfattas som artificiell? Vad händer med vår egen intelligens om vi ständigt matas med artificiell? Med verktyg som ChatGPT och Midjourney går det att skapa avancerade texter och bilder utan författare, illustratör eller grafisk formgivare. Vad betyder det för bokbranschen och för dem som skapar litteraturen? Vem äger upphovsrätten?
Medverkande: Amanda Ghanbari Lundberg, jurist Svenska Tecknare, Elin Molander, illustrator, Jesper Olsson, litteraturvetare Uppsala universitet, Grethe Rottböll, ordförande Sveriges Författarförbund.
Moderator: Josefine Engström, ordförande Svenska Tecknare.
Medarrangör: Svenska Tecknare

Fredag 12.00-12.45, sal R2: Konstens frihet och de kreativa näringarna

Hur ska vi förstå principen om armlängds avstånd i förhållande till kulturpolitiken och näringspolitiken? Vem tyglar konsten, och varför? Forskarrapporten Kritik av konstens frihet tar spjärn mot Myndigheten för kulturanalys rapport Så fri är konsten, som menar att det sker en kulturpolitisk styrning som har negativ inverkan på den konstnärliga friheten. Hur sann är den bilden? Forskarrapporten ställer å sin sida en rad kritiska frågor som belyser styrningar av näringspolitiskt slag.
Medverkande: Gustav Strandberg, filosof och medförfattare till rapporten Kritik av konstens frihet, Stefan Jonsson, professor och författare, samt Grethe Rottböll, ordförande Sveriges Författarförbund. Moderator: Gabriella Ahlström, journalist.

Fredag 14.00-14.45, sal G3:2: Hur gör vi biblioteken ännu farligare?

Biblioteken har länge utsatts för attacker vad gäller bokinköp, utsmyckning med regnbågsflaggor och sagostunder med dragqueens med mera. Uppenbarligen är biblioteken en skrämmande plats, vars verksamhet behöver kontrolleras. Kan biblioteken bli ännu farligare? Skapa medborgare som tänker ännu friare, bryter mot fler normer, läser fler böcker, blir bättre på källkritik och ställer högre krav på sina politiker?
Medverkande: Stefan Jonsson, författare och forskare i etnicitet, Soledad Cartagena, bibliotekarie och frilansjournalist, och Gustav Fridolin, folkhögskolelärare och tidigare utredare av skolbibliotek.
Moderator: Balsam Karam, författare.