Svenska PEN:s uttalande 25 februari 2020:

”Under tisdag morgon nåddes vi av det plötsliga beskedet att Gui Minhai har dömts till tio års fängelse. Domen mot honom ska ha fallit under måndagen i Ningbo, utanför Shanghai. Enligt domen ska Gui Minhai ha tillhandahållit statshemligheter till utlandet. Dock framgår det inte någonstans när åtal väcktes, hur länge rättegången har pågått, om han haft någon advokat eller ens fått närvara i domstolen. Mycket tyder på att detta är en iscensatt manöver för att försöka tysta kritiken mot Kina.

– Uppgifterna om att Gui Minhai skulle ha sökt kinesiskt medborgarskap och därmed i praktiken avsagt sig sitt svenska faller på sin egen orimlighet. Det får betraktas som ren propaganda, säger Jesper Bengtsson, ordförande för Svenska PEN.

Behandlingen av Gui Minhai har inte bara varit en grov kränkning av hans grundläggande mänskliga rättigheter utan också en bedrövlig uppvisning i Kinas totala förakt för internationella rättsprinciper.

Det har gått 1 592 dagar sedan Gui Minhai kidnappades av kinesisk säkerhetstjänst. Under dessa drygt fyra år har han suttit fängslad utan rättegång eller tillgång till advokat. Trots att han är svensk medborgare har han förvägrats konsulär hjälp. Kina har kommit med svepande anklagelser och hävdat att Gui Minhai ”är föremål för kinesiska tvångsåtgärder” och att han inte vill ha kontakt med svenska myndigheter, nu hävdas dessutom att han avsagt sig sitt svenska medborgarskap. Gui Minhai har vid flera tillfällen tvingats framträda i kinesiska medier och ”erkänna sina brott ”.

Svenska PEN står fast vid sitt krav att Gui Minhai omedelbart och villkorslöst ska släppas fri.

– Alla organisationer som är engagerade för yttrandefrihet arbetar med Gui Minhais fall, och det kommer de, och vi, förstås fortsätta att göra. Det är också glädjande att den svenska regeringen inte ändrar sin linje efter domen. Gui Minhai ska friges, säger Jesper Bengtsson.

Kräv Gui Minhais frigivning, underteckna vår namninsamling.”