På Litteraturscenen, författarnas och översättarnas egen scen, söndag 29 september
10.00–10.20 Ella-Maria Nutti: Till träden är en melankolisk skildring av att försöka förstå varför det blivit som det blivit och varför det inte blev. Romanen handlar också om den bristande kommunikationen mellan en dotter och en pappa som talar olika språk. Samtalsledare: Maria Såthe, förläggare.
10.25–10.50 Ida Ölmedal: Där man bränner böcker. Berättelser om förbjudna ord och utrensad litteratur. Vad betyder det att bränna en koran? Varför vill föräldrar rensa ut barnböcker? När låter Sverige despoter strypa vår yttrandefrihet? Är det sant att censur är bra PR? Ida Ölmedal skriver om ett antal uppmärksammade nutida fall där det skrivna ordet väckt debatt. Här i ett samtal med sin förläggare Kerstin Almegård, som också är ordförande i Svenska Pen.
10.55–11.15 Göran Greider: Nu när man är död. I denna dokumentärroman om Cornelis Vreeswijk får vi följa pojken som växer upp i krigets Holland och kommer till Sverige och slår igenom som visartist men tidvis går ner sig i droger, sprit, svartsjuka. Fram växer en ny bild av den evige outsidern Cornelis – bortom de yttre skandalerna, skattebråken och löpsedlarna – och hans sånger som paradoxalt nog talade och talar till oss alla. Samtalsledare: Helene Atterling, förläggare.
11.20-11.45 Nike Markelius: En bro av sorg. Det är alltid en tung förlust när ens föräldrar dör. Speciellt tungt och svårt kan det vara när avskedet inte har skett i kärlek och samförstånd. Nike Markelius diktsamling är tillägnad hennes mamma som hon aldrig hann försonas med. Samtalsledare: Pelle Andersson, förläggare.
11.50–12.10 Caroline Ringskog Ferrada-Noli: Den förlorade sonen. En osäkrad och drabbande debutdiktsamling som utgår från förlusten. Vad har man alls och vilken är den kraft som skulle kunna få en att lämna allt man älskar. Det är en poesi skriven utan reservation, både romantisk och drastiskt direkt, där naturen och kroppen är del av samma skönhet och äckel. Det handlar om sorg, kärlek, sex och skam i vår samtid. Samtalsledare: Lina Rydén Reynols, förläggare.
12.15–12.40 Författarcentrum om sina manustjänster. Att skriva kan vara ensamt. För den som behöver respons på sitt arbete erbjuder Författarcentrum en lektörstjänst. När du skickar ditt manus dit får du ett skriftligt omdöme med tips på hur du kan bearbeta din text. Responsen är alltid skriven av en etablerad författare och tjänsten är anonym. Författarcentrum erbjuder också hjälp med redigering av manus och korrekturläsning. Siri Reuterstrand, ansvarig för manustjänsterna på Författarcentrum Väst, i samtal med Martin Engberg, författare och ordförande för Författarcentrum Riks. Arrangör: Författarcentrum
12.45–13.05 Fritiof Ajvide: Våldet under huden. Kvällen då S träffar J flätas deras liv samman. S, en vit juristson med rapdrömmar, osynliga ärr och en romantiserad idé om gangsterlivet. J, ledaren av ett kriminellt nätverk och med en malande ångest. Fritiof Ajvides debut vindlar mellan tid och rum, mellan sanning och villfarelse. Med gängkriminalitetens Stockholm som fond skildras en uppslukande relation där det hypnotiska språket är en lovsång till musiken. Samtalsledare: Ebba Bandh, förläggare.
13.10–13.35 Människan och läsandet. Så länge människan har skrivit har hon också läst. Men vilka olika sorters läsning finns det och hur har läsningen förändrats genom tiderna? Hur påverkas läsandet av det oändliga flöde av underhållning som ständigt pockar på vår uppmärksamhet i de digitala enheter vi bär runt på? Julia Pennlert och Ola Wikander, två av författarna till antologin Människan och läsandet, bringar reda i detta. Moderator: Lars Molin, förläggare och redaktör.
13.40–14.00 Nina Björk: Medan vi lever. Tankar om existensen. Hur handskas vi med modernitetens löfte om frihet och självständighet för individen? Nina Björk utgår från såväl egna erfarenheter som historiska tänkare för att försöka ge svar på frågan om vad ett gott liv är. Samtalsledare: Sara Nyström, förläggare.
14.05–14.25 Moa Herngren: Syskonfejden. Efter pappans död samlas de tre syskonen Ullis, Andrea och Rasmus i barndomshemmet för att fira mammans födelsedag. De strävar efter att försöka hitta sina nya roller, men är de ens på det klara vilka de gamla rollerna var? Vem äger egentligen den rätta bilden av en barndom? Vilka händelser har man hållits utanför? Kan man alltid lita på sitt minne? Och vad är man egentligen skyldig sina syskon? Samtalsledare: Jennifer Lindström, förläggare.

Vad ska vi med Polyglutt till? Den frågan diskuterades av ILT:s vd Jakob Skogholm, Författarförbundets jurist Åsa Anesäter, författaren Angelica Öhrn samt barnboksförfattaren Helen Rundgren som också modererade samtalet. Ludvig Berggren, litteraturpolitisk sekreterare på Författarförbundet, presenterade panelen.

Författarförbundets och Författarcentrums mässmonter.
Följ Författarförbundet på Instagram.