Den 8-9 augusti har det gått ett år sedan Lukasjenko tog makten i Belarus. Sedan dess har 40.000 meningsmotståndare gripits, däribland många åtskilliga journalister, författare, redaktörer och bloggare.

Söndagen den 8 augusti demonstrerade Svenska Pen, Sveriges Författarförbund med flera organisationer för ett fritt Belarus. Demonstrationen ägde rum på Sergels torg i Stockholm. Cirka tvåhundra personer slöt upp. Utrikesminister Ann Linde och kulturminister Amanda Lind höll tal. Det gjorde även Viveka Sjögren Bangoura, ordförande i Författarförbundets internationella råd.

Viveka Sjögren Bangouras tal

”I ett demokratiskt samhälle finns ingen plats för att orden ’gallra’ och ’rensa’ ska ha med konstnärligt skapande eller människors liv att göra. Rätten att få yttra en åsikt och att få yttra den på sitt eget språk är okränkbar.

När de demokratiska grundvalarna så förbryllande och påtagligt nära oss faller, kan vi med fasa se hur censurapparaten likt ett hungrigt mörker slukar dem som säger det som inte passar, och dessutom dem som kan tänkas komma att säga något som inte kommer att passa. Detta måste vara den yttersta skymfen mot det fria ordet: Att ligga i sådan framkant att det aldrig ens hinner formuleras.

Att ett antal av dessa tystade röster dessutom tystats för gott är obegripligt, oacceptabelt och fundamentalt oförlåtligt.

Idag flaggar Sveriges Författarförbund för Belarus från Yttrandefrihetens balkong på Drottninggatan 88 B. Vi vill på så sätt visa solidaritet och djupt deltagande med det belarusiska folket och med våra belarusiska kollegor som i varje sekund bestjäls på sina demokratiska rättigheter och sin frihet.”


Viveka Sjögren Bangoura, ordförande i Författarförbundets internationella råd.


Kulturminister Amanda Lind.


Jörgen Gassilewski, Författarförbundets vice ordförande.


Författarförbundets banderoll på tork efter demonstrationen. Den belarusiska flaggan vajar fortfarande från Författarförbundets balkong ut mot Drottninggatan.