Fri journalistik är förutsättningen för att ge människor tillgång till sanningen och vad som sker i de samhällen vi lever i. Alla förtjänar detta. Det må tyckas märkligt, men jag är vid gott mod. Det finns ett ordstäv på turkiska som skulle kunna översättas så här: ”Detta kommer och går”. Jag är inte modig, jag är ingen hjältinna, jag försöker göra det som känns rätt och det ger mig lycka.

– Ayşe Düzkan

Författaren, journalisten och förläggaren Ayşe Düzkan avtjänar ett 18 månader långt fängelsestraff för ”propaganda för en terroristorganisation”. Hon är en av 56 journalister och aktivister som, under maj-augusti 2016, deltog i en solidaritetskampanj till stöd för den nu nedstängda pro-kurdiska tidningen Özgür Gündem. Under kampanjen turades de om att vara ansvariga utgivare under en dag.

Syftet med kampanjen var att rikta uppmärksamhet mot att de turkiska myndigheterna under lång tid fört en aggressiv kampanj mot tidningen och dess reportrar. Efter det så kallade kuppförsöket i juli 2016 stängdes tidningen tillfälligt ned i augusti med motiveringen att den ”länge drivit propaganda för PKK och agerat som språkrör för den väpnade terrororganisationen”. Tidningen stängdes permanent, enligt ett undantagstillståndsdekret, i oktober 2016. En lång rad författare och journalister deltog i solidaritetskampanjen som endagsredaktörer.

Domen mot Ayşe Düzkan meddelades den 16 januari 2018 och fastställdes av kassationsdomstolen i november samma år med motiveringen att hon inte uppvisade någon ånger över sin journalistiska gärning. Hon överfördes till kvinnofängelset Bakırköy i Istanbul den 29 januari 2019.

Ayşe Düzkan är en av drygt 140 journalister och mediearbetare som sitter fängslade i Turkiet idag. Innan hon, den 29 januari, överlämnade sig till åklagaren för att föras till fängelset gjorde hon ett uttalande där hon uttryckte sin starka oro över situationen för yttrandefriheten i landet; det stora antalet personer som fängslats på falska grunder och de långa fängelsestraff som författare och journalister dömts till.

Ayşe Düzkan är en välkänd författare och journalist i Turkiet och hon har länge varit aktiv inom feministrörelsen. Under 1987-1990 var hon redaktör för Feminist Dergi (Feministmagasinet). Hon var även en av grundarna och senare chefredaktör för kvinnotidningen Mondays. Bland hennes böcker kan nämnas Çalar Saat (1994), Erkekliğin Kitabında Yazmaz Bu (2006) och Behiç Aşçı (2006).

Sveriges Författarförbund, Svenska Förläggareföreningen och Svenska PEN anser att anklagelserna mot Ayşe Düzkan är helt grundlösa och att hon enbart fängslats för att hon med fredliga medel använt sin rätt till yttrandefrihet.

I ett brev till Turkiets justitieminister kräver vi att Ayşe Düzkan omedelbart och villkorslöst släpps fri.

Läs brevet här.

Skriv gärna en hälsning till Ayşe Düzkan i fängelset:

Ayşe Düzkan,
Bakırkoy Kadin Kapali Cezaevi,
Gozlem 41 Kogusu,
Lepra Hastanesi yani,
Bakırkoy Istanbul,
Turkiye