Evenemang på Bistro Guld, Sven-Harrys konstmuseum kl 18.00

I år riktar programmet uppmärksamhet åt den mycket oroande situationen för uigurer och hur den kinesiska regimens förtryck av den uiguriska kulturen hotar mänskliga rättigheter och yttrandefriheten.

Kvällen bjuder på poesi, musik och tal. Medverkar gör bland annat poeten Abdushukur Muhammet och skådespelaren Lena Endre. Kulturminister Parisa Liljestrand delar ut Tucholskypriset som i år tilldelas den uiguriske författaren Perhat Tursun.

Perhat Tursun har sedan 1990-talet varit en litterär och kulturell förebild bland uigurer. Han har av vissa kallats den viktigaste modernistiska uiguriska författaren. I sina dikter, noveller och romaner har han ofta experimenterat språkligt och inte tvekat att utmana konservativa idéer. Perhat Tursun försvann i början av 2018, och 2020 rapporterades att han fått 16 års fängelse på oklara grunder.

Tucholskypriset Tucholskypriset har delats ut sedan 1985 till en förföljd, hotad eller landsflyktig författare eller journalist. Priset är uppkallat efter tyskfödde författaren Kurt Tucholsky (1890–1935). Han var en av de intellektuella som skarpast kritiserade nazismen, vilket ledde till att han tvingades fly från Tyskland. Han bodde i Sverige från 1929 och det var här fick han besked om att han fråntagits sitt tyska medborgarskap och att hans böcker brändes på bål.

Praktiskt om kvällen

Biljettpris 90 kronor. Hela vinsten går till Svenska PEN:s verksamhet.
På Bistro Guld finns tilltugg och dryck till försäljning innan och efter programmet.

För mer information och biljett: Svenska Pen.

________________________________________________________________________________

Evenemang på Stadsbiblioteket i Göteborg kl 18.00:
Turkisk yttrandefrihet – en svensk angelägenhet

Något av det första Sveriges nya statsminister Ulf Kristersson gjorde efter han tillträtt, var att be om ett möte med Turkiets president Recep Tayyip Erdogan. Det som ska diskuteras är Turkiets krav på bland annat utlämning av ”misstänkta terrorister” för att landet ska ställa sig bakom Sveriges Natoansökan. Men vem definieras som terrorist i ett land där ogrundad häktning, tortyr och försvinnanden varit utbredda och systematiska under lång tid? Och där de drabbade ofta är journalister, författare och människorättsaktivister?I ett samtal på Fängslade författares dag diskuterar vi situationen för yttrandefriheten i Turkiet och hur den idag är en akut angelägenhet även ur ett svenskt perspektiv.

Medverkande är: Ramazan Güzel, domare och författare och en av de som står på listan över personer som Turkiet vill ha utlämnade, Suat Özcelik, journalist som arbetade för den största dagstidningen Zaman och därför tvingades fly från Turkiet, Helin Sahin, författare och Turkietexpert vid Olof Palme-centret samt Klas Grinell, idéhistoriker, författare och internationell observatör i Turkiettribunalen som kartlägger rättsövergrepp i Turkiet utifrån internationell människorättslagstiftning. Moderator: Marit Kapla, journalist, författare, styrelsemedlem i Svenska PEN samt sammankallande för Svenska PEN:s verksamhet i Göteborg.

Kvällen inleds med läsning ur Ahmet Altans bok ”Jag kommer aldrig mer se världen: en fängslad författares memoarer” i svensk översättning av Mats Andersson.